fbpx

7 NAČINOV, KAKO OHRANITI ZDRAVJE OČI, ČE CEL DAN SEDITE ZA RAČUNALNIKOM

Ker oči ob zrenju v zaslon trpijo, jih zaščitite z nekaj preprostimi koraki.

Delo z računalnikom je postalo vsakdan mnogih. Res je, sodobna tehnologija je olajšala marsikatero opravilo, a ker ima vse temno plat, tudi ta prinaša manj prijetne posledice. Ena od njih je to, da trpijo oči.

Tako imenovana digitalna obremenitev je postala dejstvo mnogih in se odraža kot utrujene, suhe oči,  zamegljen vid, glavobol ter bolečine v vratu in ramenih. Prav zato oftalmologi z ameriškega društva oftalmologov nizajo nekaj nasvetov, kako kljub celodnevnemu zrenju v zaslon zavarovati zdravje oči. Takole jih povzema portal Self.

Prava oddaljenost zaslona

Idealna razdalja med zaslonom in očmi znaša toliko, kot je dolžina iztegnjenih rok. “Kadar je zaslon preblizu oči, so mišice teh znatneje obremenjene in oči zato trpijo,” je povedala oftalmologinja Vivian Shibayama in dodala, da je večina zaslonovnameščenih preblizu organov vida, s tem pa vodijo v njihove poškodbe ter utrujenost.

Upoštevajte pravilo 20-20

Pravilo je takšno: vsakih 20 minut zrenja v zaslon za 20 sekund poglejte v predmet, ki je od vas oddaljen približno šest metrov. Na takšen način se oči spočijejo in očesne mišice sprostijo. Postopek je v resnici zelo preprost, njegov učinek v smislu varovanja oči pa več kot opazen.

Tatevik Movsisyan klinični profesor na univerzi Ohio state ob tem priporoča, da med odmorom čim večkrat pomežiknete in tako poskrbite za dodatno vlaženje očesne površine. Znano je namreč, da med zrenjem v zaslon mežikamo redkeje, oči so zato manj navlažene ter posledično pekoče in suhe.

Uporabite umetne solze

“Ob zrenju v zaslon mežikamo redkeje in oči se zato izsušijo. V tem primeru lahko pomagajo umetne solze, s katerimi je mogoče omiliti sindrom suhih oči in navlažiti površino organa vida, ter tako zavarovati njegovo zdravje,” pojasnjuje Movsisyan, ki sicer odsvetuje uporabo kapljic, ki odpravljajo rdeče oči, saj je njihov učinek le kratkotrajen. Delujejo namreč na krvne žilice, te se zožajo, vendar se potem, ko učinek kapljic popusti, znova razširijo in zadeve lahko še poslabšajo.

Priskrbite si vlažilec prostora

Zagotovo ste opazili, da so oči še bolj suhe tedaj, ko je v zraku premalo vlage. Zlasti v kurilni sezoni je to pogost pojav, pred njim pa je mogoče oči zaščititi z izparilniki ali vlažilci zraka.

Uporabljajte primerno osvetlitev

Občutek napora v očeh se pojavlja zaradi premočne svetlobe, ki prihaja iz okolice. Pri uporabi računalnika bi morala biti razsvetljava prostora za polovico manjša, kot je sicer denimo prisotna v pisarnah.

Zato v prid zdravja oči z uporabo zaves in senčil zmanjšajte zunanjo svetlobo, uporabite manj žarnic oziroma naj bodo šibkejše. Če je mogoče, naj bo računalniški zaslon postavljen tako, da bodo okna pri strani in ne pred ali za njim.

Omilite bleščanje

Bleščanje s sten ali pohištva, kot tudi odbijanje svetlobe z računalniškega zaslona lahko povzroča preobremenjenost oči. Tudi to je mogoče zmanjšati z zastiranjem oken in manjšo svetlobo v okolju, kjer delate.

Če nosite očala, kupite stekla z antirefleksno prevleko. Ta odpravlja bleščanje z zmanjševanjem količine svetlobe, ki se odbija na notranji in zunanji površini stekel.

Če uporabljate leče, jih vsaj včasih nadomestite z očali

Kontaktne leče oči obremenjujejo bolj, kot očala. Povzročajo namreč draženje, sušenje in pekoče oči, vse to se ob zrenju v zaslon še okrepi, saj oči ne dobijo premalo kisika, s tem pa se kvarita njihovo zdravje in kvaliteta vida. Zato vsaj občasno leče nadomestite z očali. Vaše oči vam bodo hvaležne.

VIR:MICNA.SLOVENSKENOVICE.SI Avtorica: M. FL. – Foto: Thinkstock