fbpx

7 vitaminov, zaradi katerih boste videti mlajši

Čeprav je na prodajnih policah na voljo ogromno vrhunskih protistarostnih proizvodov in terapij za nego kože, je vsem jasno, da njena lepota pravzaprav prihaja od znotraj. Naš zunanji videz je odvisen od tega, kaj jemo. Pri izbiri hrane nas torej ne sme zanimati samo to, ali bomo z njo osrečili svoje okušalne brbončice in telo oskrbeli z dovolj energije, ampak tudi, kakšen bo njen učinek na našo kožo. Če bomo za zajtrk, kosilo in večerjo pojedli dovolj vitaminov, ki upočasnjujejo staranje, bo naša koža videti bolj sijoča in mladostna.

Svetuje balerinam in olimpijcem

Toda kako lahko to storimo? Obstaja veliko diet in prehranjevalnih režimov, ki vsi po vrsti obljubljajo rezultate, zato je težko vedeti, katerim lahko zaupamo. Joy Bauer, izvedenka za zdravo prehrano v oddaji The Today Show, je razkrila, kateri vitamini najbolj upočasnjujejo staranje, v katerih živilih jih najdemo in koliko bi jih morali zaužiti za najboljši učinek. Bauerjeva, ki glede prehrane svetuje različnim ljudem, med drugim balerinam iz newyorškega mestnega Baleta in nekaterim znanim olimpijcem, je prepričana, da so med vašimi priljubljenimi živili že mnoga taka, ki so bogata z antioksidanti. Če to ne drži, vam utegnejo koristiti njeni nasveti, kako lahko novo hrano vključite v svoj naslednji obrok.

Vitamin C

Protistarostni učinek: Vitamin C, ki je po besedah Bauerjeve sicer najbolj znan po tem, da krepi imunski sistem, sodeluje tudi pri proizvodnji kolagena in pomaga ščititi kožne celice pred poškodbami kože zaradi čezmerne izpostavljenosti sončnim žarkom.

Kje ga najdemo: Vse paprike, brokoli, jagode, gvajava, ananas, agrumi (limone, limete, pomaranče…)

Koliko ga moramo zaužiti: Ali ste vedeli, da paprike vsebujejo kar 280 miligramov vitamina C, pomaranče pa samo 90 miligramov? Dnevno potrebujemo okoli sto miligramov vitamina C, zato je dobro vsak dan zaužiti vsaj dva kosa prej naštetih sadežev in/ali zelenjave.

Vitamin E

Protistarostni učinek: Vitamin E deluje kot antioksidant in pomaga stabilizirati celične membrane – nadzira, kaj pride v kožo in kaj gre iz nje. V kombinaciji z vitaminom C ščiti kožo pred škodo zaradi izpostavljenosti UV-žarkom.

Kje ga najdemo: Pšenični kalčki, ki jih lahko dodamo proteinskim šejkom, ovseni kaši, krušnim drobtinam, mafinom in jogurtu, oreški in semena (sončnično seme, arašidi, mandlji), avokado.

Koliko ga moramo zaužiti: Vsak dan pojejte jedilno žlico pšeničnih kalčkov, dve rezini avokada ali peščico oreškov.

Betakaroten

Protistarostni učinek: Betakaroten je ključen za zdravje kože, poudarja Bauerjeva. Spreminja se v vitamin A, ki je odgovoren za obnavljanje in rast celic. Skupaj z vitaminom C ščiti kožo pred poškodbami zaradi sončenja.

Kje ga najdemo: Korenček, buče, melone, blitva, špinača, ohrovt.

Koliko ga moramo zaužiti: Eno porcijo prej omenjenega sadja ali zelenjave na dan.

Voda je odločilna, čeprav ni vitamin

Omega 3

Protistarostni učinek: Čeprav je maščoba v svetu shujševalnih diet načeloma nezaželena, za omega 3 kisline to ne drži, saj veljajo za zdrave maščobe. Te ohranjajo kožo naoljeno in celične membrane stabilne, zato toksini ne morejo vstopiti v kožo. Poleg tega po mnenju Bauerjeve varujejo kožo pred škodo zaradi sončenja.

Kje jih najdemo: Mleto laneno seme, orehi, neonesnažene mastne ribe (divji losos, atlantska skuša in sardine), sir edamec.

Koliko jih moramo zaužiti: Pojejte do 140 gramov rib tri- do petkrat na teden. Če ne jeste rib, lahko svoj dnevni odmerek omega 3 kislin zaužijete s prehranskimi dopolnili v obliki ribjega olja. Toda Bauerjeva svetuje, da se prej posvetujete s svojim zdravnikom, saj so te maščobe znane po tem, da redčijo kri. Izberite prehransko dopolnilo, ki vsebuje 1000 miligramov esencialnih maščobnih kislin EPA in DHA.

Polifenoli

Protistarostni učinek: Študije so pokazale, da imajo polifenoli protirakaste učinke in verjetno zmanjšujejo tveganje za razvoj rakov, povezanih s čezmernim izpostavljanjem soncu.

Kje jih najdemo: Zeleni čaj

Koliko jih moramo zaužiti: Popijte najmanj skodelico zelenega čaja na dan.

Selen

Protistarostni učinek: Selen po besedah Bauerjeve ohranja kakovost in prožnost kože ter jo ščiti pred soncem.

Kje ga najdemo: Pšenični kalčki, morska hrana, denimo rakovice, jajca.

Koliko ga moramo zaužiti: Bauerjeva ne priporoča natančno določenega dnevnega odmerka selena, vendar predlaga, da ta živila čim pogosteje vključite v svojo prehrano. Tako boste svoje telo zagotovo oskrbeli z zadostno količino tega minerala.

Voda

Protistarostni učinek: Res je, voda ni vitamin. In čeprav smo že neštetokrat slišali, kako pomembno je, da čez dan popijemo dovolj vode, Bauerjeva opozarja, da je to v resnici odločilno za zdravje in lepoto naše kože. Več vode ko popijemo, bolje delujejo naši organi, vključno z našim največjim organom – kožo. Voda ohranja naše celice hidrirane, po zaslugi česar je koža videti bolj čvrsta, napeta in na splošno mladostnejša.

Kje jo najdemo: Poleg tega, da priteče iz pipe, je precej vsebujejo tudi živila, kot so na primer lubenica, ananas, borovnice, cvetača in češnjev paradižnik. S tem sadjem in zelenjavo pa ne boste zaužili samo veliko vode, ampak tudi precej betakarotena in vitamina C.

Koliko je moramo popiti: Enotno mnenje o tem, koliko vode na dan v resnici potrebujemo, ne obstaja, toda Bauerjeva pravi, naj “nas pri tem vodi občutek žeje”. Pomembno je le, da vedno raje izberemo vodo namesto sladkih ledenih čajev in gaziranih pijač.

vir:vecer.com