SLOVENIJAZANIMIVOSTI

A1 Slovenija končuje 4. sezono izobraževanj mladih o varni rabi interneta

Družba A1 Slovenija je tudi v letošnjem šolskem letu s projektom Spletne brihte osnovnošolce izobraževala o varni rabi interneta. Z brezplačnimi izobraževalnimi doživetji so v zadnjih treh letih z veščinami, znanjem in samozavestjo za varno življenje na spletu opremili skoraj 40.000 mladih. Po uspešnem projektu in velikem zanimanju šol, podjetje že razmišlja o nadgradnji programa. 

Izobraževalna doživetja Spletne brihte so namenjena osnovnošolcem od 4. do 9. razreda in omogočajo spoznavanje temeljnega znanja in spretnosti, potrebnih za učinkovito, varno in odgovorno rabo digitalnih medijev in tehnologije. Delavnice, ki jih A1 Slovenija od jeseni 2021 brezplačno omogoča slovenskim osnovnim šolam, so v tem času izvedli na 59 osnovnih šolah v vseh slovenskih regijah. »Osnovne šole iz manjših krajev pogosto nimajo dostopa do tovrstnih izobraževanja, zato smo najprej začeli pri njih, v več kot treh letih pa obiskali vse od kljuna do repa države. Ker je splet sestavni del današnjega sveta, posebej za mlade, jih moramo opremiti z ustreznimi veščinami, saj le ozaveščen uporabnik lahko varno uživa v vseh lepotah, ki jih ta prinaša,« je povedal Blaž Ferenc, glavni direktor za področje človeških virov, korporativnih komunikacij in trajnosti A1 Slovenija in A1 Hrvaška. 

Podpora šolam za varno digitalno prihodnost naših otrok

A1 Slovenija je do konca leta 2023 v digitalno izobraževanje vključil že 39 tisoč otrok in s tem za več kot trikrat presegel enega svojih ključnih ciljev družbeno odgovorne strategije ESG. Za obdobje do leta 2029 načrtujejo s spletnimi veščinami opremiti še najmanj 25.000 mladih. Ker so v sodelovanju z učitelji in ravnatelji odkrili velik primanjkljaj znanja na področju varne rabe interneta in tudi kompetenc za predajanje tega znanja najmlajšim med nami, pa snujejo nadgradnjo projekta: »Naše poslanstvo je ustvarjanje rešitev, ki bogatijo življenja uporabnikov v digitalnem svetu, a pri tem je ključna tudi njihova varna uporaba. Tekom projekta Spletne brihte smo ugotovili, da je potreba po znanju o varni rabi interneta v osnovnih šolah še vedno velika. Stremimo k temu, da spletna varnost postane del rednega šolskega učnega načrta, do takrat pa bomo po svojih močeh podpirali otroke, ravnatelje in učitelje,« je še dodal.