fbpx

Ameriška Nasa slovensko ekipo izbrala med pet najboljših na svetu

Slovenska ekipa Blue Ice je prepričala strokovnjake ameriške vesoljske agencije Nasa in se zapisala med najboljše na natečaju Nasa Space Apps Challenge v kategoriji Global impact. Vstopnico za globalno tekmovanje si je prislužila z zmago na hekatonu, ki ga je oktobra v Kopru organiziral Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP).

Nasa Space Apps Challenge, največji hekaton na svetu, odgovarja na izzive s področja astronomije, ekologije, geologije ter robotike. Kot so sporočili iz UIP, je sodelovalo 75 držav, 200 mest, 17.924 udeležencev, 2719 ekip, ki so ponudili 1395 rešitev na 20 izzivov Nase. Sodelujoči imajo 48 ur časa za iskanje rešitev na dane izzive ter izvedbo prototipov, na razpolago pa imajo vse javno dostopne podatke vesoljske agencije ter strokovne mentorje.

Hekatoni so tehnološki razvojni maratoni, namenjeni talentiranim bistrim prostovoljcem – razvijalcem, inženirjem, tehnologom in oblikovalcem. Hekaton temelji na sodelovalnem reševanju problemov, s ciljem izdelave odprtokodne rešitve za globalne izzive.
Preostanek članka si lahko pogledate na tej POVEZAVI
VIR:SIOL.NETAVTOR:STA, Aleksander KolednikFOTO:PIXABAY
Inline
Inline