fbpx

Apple prvo podjetje, vredno bilijon dolarjev. Jobsova hči pa: uspeh ga je spremenil v demona

Apple je prvo podjetje, ki je doseglo vrednost bilijon dolarjev (nekaj več kot 862 milijard evrov). Družba, ki sta jo v garaži v Silicijevi dolini pred 42 leti postavila Steve Jobs in Steve Wozniak je tako dosegla nov pomemben mejnik.

Applove delnice so včeraj svoji vrednosti dodale 2,7 odstotka in se tako povzpele na rekordno vrednost 207.05 dolarja za delnico, kar je vrednost podjetja potisnilo čez magično mejo.

Vrednost delnice podjetja je zrasla za 50.000 odstotkov od trenutka, ko je bila prvič ponujena na borzi leta 1980.

Mejnik je za poznavalce dokončen dokaz o moči podjetja, ki je s svojimi izdelki premaknilo ne le tehnološke meje in postavilo standarde, ki jim želijo slediti številni konkurenti, ampak spremenilo družbo, ki si danes ne predstavlja življenja brez pametnih telefonov.

Je pa to nedvomno velik uspeh za podjetje, ki je bilo leta 1997 na robu bankrota, z njegovimi delnicami pa se je trgovalo za manj kot en dolar.

Apple je takrat preživel po zaslugi ustanovitelja Steva Jobsa, ki se je vrnil na krov podjetja, ki ga je vmes zapustil, in zahvaljujoč 150 milijonski injekciji konkurenta Microsofta.

Nato pa je sledil velik vzpon družbe, še posebej s predstavitvijo izdelkov iPod in iPhone.

Jobs, mož številnih telentov, je imel nos za dober marketing, bil je uspešen pri rekrutiranju najboljših sodelavcev. Vse to je pripomoglo k razcvetu podjetja.

Ko je nato leta 2011 umrl, so se številni spraševali, ali je sploh mogoče naslediti človeka, okoli katerega je nastal kult osebnosti, vsaj tako pomemben, kot okoli izdelkov njegovega podjetja. A Tim Cook se je v vlogi Jobsovega naslednika znašel precej dobro, čeprav bolj po finančni kot po revolucionarni plati. Medtem ko gre družbi finančno zelo dobro, dobiček se je podvojil, pa ima podjetje težave z iskanjem verodostojnega naslednika iPhona, ki ga ocenjujejo za izdelek, ki je transformiral ne le svet komunikacij, ampak kar družbo.

“Uspeh ga je spremenil v demona”

Medtem ko je Jobsova zapuščina v svetu tehnologije in podjetništva nesporna in vedno opremljena z vrsto presežnikov, pa je nekoliko drugače, ko je govora o “človeku Stevu Jobsu”.

Tako vsaj trdi njegova hči Lisa Brennan-Jobs, ki je njun zapleten odnos strnila v knjigo Small Fry, ki bo luč sveta ugledala 4. septembra, duhove pa buri že zdaj.

Lisa, rojena leta 1978, je plod zveze Jobsa s Chrisann Brennan, ki jo je zapustil takoj, ko se je izkazalo, da je noseča. “Moj obstoj je bil za mojega očeta vir sramote, ki ni sovpadal z njegovo zgodbo o veličini, ki jo je želel ustvarjati in prodajati,” piše Bennanova. Nekaj časa naj bi sploh zanikal, da je njen oče, trdil je, da je neploden, čeprav je nato z ženo Laurene Powell imel še tri otroke.

Očetovske dolžnosti mu je zato naložilo sodišče, ki je tudi dosodilo, da mora Chrissan na mesec plačevati 500 dolarjev preživnine. To je bilo le nekaj dni, preden je Apple šel na borzo, Jobs pa je čez noč postal “težak” 200 milijonov dolarjev.

Konkretnejše stike sta z Liso začela vzpostavljati šele, ko je bila Lisa stara devet let. “Samo nekaj prijateljem sem razkrila “veliko skrivnost”, da je Steve Jobs moj oče,” razkriva Lisa.

Čeprav je iskala njegovo bližino, prav toplega odnosa nista imela nikoli. Nekoč, med enim od zadnjih poskusov, da zakrpata odnos, naj bi ji Jobs zlobno zabrusil, da “smrdi kot stranišče”, ko ga je vprašala, če bi lahko dobila njegov odslužen avto pa ji je dejal, “da od njega ne bo dobila ničesar”.

“Dolgo sem upala, da bo postal pravi oče, če bom igrala vlogo hčerke, ki je tega vredna,” pravi Lisa, ki je očeta prijateljem hvalila kot človeka, ki je izumil kvaliteten računalnik, ki je uspešen, bogat … “Morala bi enostavno sprejeti, da nikoli ne bo ustrezal mojim željam.”

Leta se je tudi trudila izvedeti ali je Jobs računalnik Lisa Macintosh poimenoval po njej. Pa ji je samo odvrnil: “Ne.” Šele ko je bila stara 27 let je v neki vili na jugu Francije na kosilu z Bonom Jobs priznal, da je računalnik poimenoval po hčerki.

Dve leti po Jobsovi smrti je knjigo spisala Chrisann in Jobsa opisala kot človeka, ki ga je uspeh spremenil v demona. Ocena, s katero se strinja tudi Lisa. Pa to nista edini ženski, ki o Jobsu nimata prav visokega mnenja. Njegova prva ljubezen Tina Redse je nekoč dejala, da bi lahko njegovo fotografijo dodali opisu narcisoidne osebnostne motnje v psihiatričnem priročniku.

Če je Lisa upala, da bosta z očetom pred njegovo smrtjo zakopala bojno sekiro in vzpostavila odnos, se je motila. Kot pravi, se to ni zgodilo nikoli, saj se je tudi pred smrtjo Jobs raje kot k družini, po tolažbo zatekel k budističnemu menihu.

vir:24ur.com

Inline
Inline