fbpx

Bil je prepričan, da mu je v glavo vgradil kamero

Jan Mikac, ki je marca letos z nožem napadel krškega tožilca in njegovega sina, bo svojo kazen prestajal na zdravljenju v psihiatrični bolnišnici.

V soboto, 24. marca letos, je pozvonilo pri Borutu Matjašiču v stanovanjskem bloku v Brežicah. Ko je odprl vrata, je nadenj z nožem v rokah skočil 23-letni Jan Mikac iz Dolenje vasi pri Artičah, sicer njegov nekdanji sošolec. Matjašič se je upiral, med prerivanjem pa mu je Mikac prizadejal poškodbe in vreznine po glavi, vratu in telesu. Na pomoč mu je takoj priskočil oče Bogdan Matjašič, sicer okrožni državni tožilec v Krškem, ki je bil prav takrat pri njem na obisku. A se je Mikac spravil še nadenj. Borutu je medtem zaradi izgube krvi že postajalo slabo, a sta z očetom vendarle uspela napadalca podreti na tla in ga zadržati do prihoda policistov in reševalcev. Poklical jih je sosed, ki je slišal kričanje in klice na pomoč.

Poškodbe bi lahko bile usodne

Kot je že večkrat povedal Matjašič, napad ni bil povezan z njegovim delom, saj ni mladeniča nikoli obravnaval. Senat pod vodstvom sodnice Natalije Picek Kink je včeraj sledil predlogu tožilstva in mladeniču za obe kaznivi dejanji poskusa uboja izrekel varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v UKC Maribor, pripor pa mu je zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšal do pravnomočnosti sodbe. Obramba se ne bo pritožila, Mikac, ki je obravnavo spremljal povsem mirno, pa je dodal le: “Rad bi se še enkrat opravičil družini Matjašič.”

Kot je včeraj povedal izvedenec medicinske stroke Franek Dolšek, bi se zadeva kaj hitro lahko končala tragično, če bi bili vbodi v glavo le malo globlji. “Vbod v lobanjo s koničastim nožem brez posebnih težav povzroči prelom kosti. Torej ni potrebna neka večja sila,” je dejal. “Tudi pri očetu je poškodba roke mnogo hujša, kot je bilo videti v začetku. Mezinec je namreč uničen. In če ta prst ne dela, potem tudi pest ni nič vredna. Izmere še kažejo, da je desna roka zdaj bistveno šibkejša od leve, gospod pa je desničar.”

Sodišče je presodilo, da se zaradi hudih psihotičnih motenj ni zavedal, kaj počne

Kot je v zaključni besedi pojasnila tožilka Nada Črnugelj, je obtoženi tistega dne najprej grozil Borutu preko telefonskih sporočil, od skupnih znancev pa je Borut tudi izvedel za Mikčeve izjave, kako je treba Matjašičeve “vse pobiti”. “Mikac je bil prepričan, da ga družina Matjašič opazuje in spremlja ter da mu je Borut v glavo vgradil kamero.”

Obramba predlagala oprostilno sodbo

Po mnenju tožilke je bilo življenje obeh ogroženo, zato je prepričana, da je bil Mikčev namen obema vzeti življenje. Nasprotno pa je trdil obtoženčev zagovornik Anže Mlinarič“Že ko je bil Mikac priveden pred preiskovalnega sodnika, je obramba trdila, da se tistega dne ni zavedal svojih ravnanj, kar je potrdil tudi izvedenec. Prav zato, v nasprotju s tožilstvom, trdimo, da ni imel namena in posledično tudi ne naklepa storiti očitani kaznivi dejanji.” Obramba je zato predlagala oprostilno sodbo, po njenem mnenju tudi ni potrebno podaljšanje pripora, saj se obtoženi že dlje časa zdravi. “Njegovo psihofizično stanje kot tudi doživljanje realnosti sta zdaj bistveno drugačna, kot sta bila v času kaznivega dejanja,” je še dejal Mlinarič.

Sodnica je v izreku sodbe sledila mnenju tožilke in pri tem povzela tudi mnenje izvedenca psihiatrije, da Mikac boleha za psihotično motnjo s prisluhi. “Zaradi psihotičnih motenj je bila Mikčeva sposobnost presoje in ravnanja v času kaznivega dejanja popolnoma okrnjena, zato je že izvedenec predlagal psihiatrično zdravljenje.” Ker je Mikčeva bolezen po besedah sodnice še v fazi razvoja, ga bodo vsakih šest mesecev pregledali specialisti in ugotavljali, ali je še potrebno, da med zdravljenjem biva v zavodu.

VIR:VECER.COMAVTOR:FOTO:Dragana Stanković