Cesta nostalgije: ex yu route 66

In sva po Lički magistrali krenila v jeku največje turistične sezone – a brez hitenja: po stari cesti od Karlovca do Splita.

Kaj pa vem, zakaj bi se kdo odločil, da na vrhuncu poletne počitniške sezone na morje v Dalmacijo odrine po stari cesti od Karlovca do Splita, imenovani Lička (po Liki) magistrala in ne po avtocesti, po imenu Dalmatina (jasno, po Dalmaciji), ki je bila zgrajena pred slabimi 15 leti. No, dokaj močan razlog bi lahko bila zabasanost avtoceste, po kateri ste se tako ali tako že cijazili od Zagreba do Karlovca. Toda po odcepu za Reko pri Bosiljevu avtocesta za Split, čeprav nanjo pripelje nekaj Italijanov, ni več tako polna, sploh pa ne na ponedeljek.

Nostalgija

Lička magistrala je bila v nekdanji skupni državi kakor nekakšna ameriška ikonična cesta, kot nekakšna jugoslovanska Route 66, le da tega takrat nismo vedeli. Pa ne omenjajte mi zdaj Jadranske magistrale ali celo Ceste bratstva in enotnosti. To je drugo in tretje. Bila je ta magistrala v poletnih mesecih polna tuje pločevine, ob cesti pa se je na vsakih nekaj kilometrov na žaru vrtel odojek ali jagnje, celo kozliček. Restorani, kot so si rekli, so zmeraj premogli veliko pokrito teraso, nemalokrat ad hoc skupaj zbito iz okoliškega lesa in nekaj odpadne pločevine. 

Preostanek članka si lahko pogledate na tej POVEZAVI

 

VIR:VECER.COMAVTOR:Boris JaušovecFOTO:PIXABAY