COVID-19: Nemški patologi so kljub nevarnosti opravili cel niz obdukcij. Kaj so odkrili? - savinjska.info

COVID-19: Nemški patologi so kljub nevarnosti opravili cel niz obdukcij. Kaj so odkrili?

V Nemčiji je za boj in nadzor zoper nalezljive bolezni na zvezni ravni odgovoren Inštitut Robert Koch, ki je ob pojavu novega koronavirusa sprva odsvetoval obdukcije umrlih za koronavirusom, kasneje pa mnenje spremenil. Podpredsednik inštituta Lars Schaade je ob tem izpostavil, da je potrebno – zlasti, če je bolezen nova – da pristojni obdukcije opravljajo v največji možni meri.

Vsekakor ob potrebnih preventivnih ukrepih. Tudi ob prvih nasvetih, da patologi ne bi opravljali obdukcij, se vsi niso držali njihovih priporočil. Med drugim tudi Klaus Püschel, direktor Inštituta za sodno medicino v Hamburgu, ki ima trenutno najbolj obsežno bazo podatkov, piše Deutsche Welle. Püschel je izpostavil, da se lahko veliko naučimo prav od mrtih in to v dobrobit živih.

To so pokazale obdukcije Püschel je od 22. marca pa do 11. aprila opravil obdukcijo 65 umrlih pacientov, ki so bili okuženi z virusom covid-19. Od tega jih je 46 imelo bolezni pljuč, 28 bolezni drugih notranjih organov ali presajene organe. Deset jih je trpelo zaradi diabetesa ali prekomerne teže, deset zaradi raka, 16 jih je bilo dementnih.  

Nekateri so imeli hkrati več omenjenih težav. Püschlova baza zdaj vsebuje podatke več kot sto obdukcij. Vse potrjujejo: nihče od umrlih ni trpel izključno zaradi koronavirusa, skoraj vsi pa so imeli kardiovaskularne težave, visok krvni pritisk, arteriosklerozo, diabetes, raka, težave z delovanjem pljuč ali cirozo jeter.

Preostanek članka si lahko preberete na tej POVEZAVI

 

VIR: ZURNAL24.SIAVTOR: B. B.