fbpx

Delati ali ostati doma? Razlika 187 evrov

Če starša z dvema otrokoma hodita v službo in prejemata minimalno plačo, na račun prejmeta le 186,60 evra več, kot če bi bila brezposlena in dobila denarno socialno pomoč.

Dva meseca pred volitvami so poslanci izglasovali višjo denarno socialno pomoč na 385 evrov, a le za sedem mesecev. Od januarja prihodnje leto bo padla na 331 evrov. Za takšen predlog je glasovalo 33 poslancev, proti jih je bilo 22.

Za je glasovalo 22 poslancev SMC, 5 poslancev DeSUS, 5 poslancev Levice, ki je dvig predlagala, in Matjaž Hanžek. Proti je bilo 17 poslancev SDS, 3 poslanci NSi ter Zvonko Lah in Andrej Čuš. Poslanci SD niso glasovali.

Če starša z dvema otrokoma hodita v službo in prejemata minimalno plačo, na račun prejmeta le 186,60 evra več, kot če bi bila brezposelna in dobila denarno socialno pomoč.

Parlamentarnim strankam in Listi Marjana Šarca, ki ga javnomnenjske raziskave uvrščajo v ospredje, smo zato zastavili vprašanje: “Se strinjate z opozorilom ministrice za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak ob dvigu socialne denarne pomoči na 385,05 evra, da gre za premajhno razliko med prejeto denarno pomočjo in minimalno plačo, češ da se tistim z nizkimi prihodki ne bo več izplačalo delati?” Odgovore strank objavljamo v celoti.

DeSUS

Višina denarne socialne pomoči mora prejemniku omogočiti preživetje, hkrati pa ga motivirati k iskanju zaposlitve, pomembno je namreč tudi ohranjanje družbenih razmerij, delo mora ostati vrednota. Ni toliko problematična višina denarne socialne pomoči, veliko bolj je problematična višina minimalne plače, ki bi morala biti vsaj 700 evrov.

Levica

Ne. Problem niso socialni prejemki (385 EUR je bistveno manj od uradnega eksistenčnega minimuma 442 EUR), ampak prenizke plače. Namesto da bi se vlada borila proti revščini, izvaja socialni damping v korist kapitala: Anja Kopač Mrak je v celotnem mandatu povišala minimalno plačo le za 6,8 %, medtem ko so se v istem obdobju profiti podjetij povečali za 308 %, z 887 milijonov evrov leta 2014 na dobre 3,6 milijarde EUR v lanskem letu! Dvig socialne pomoči bi ob hkratnem dvigu minimalne plače prisilil delodajalce – ne le privatni sektor, ampak tudi javne ustanove – da zagotovijo pošteno plačilo vsem zaposlenim, ne le menedžerjem in funkcionarjem.

Se iskanje zaposlitve za minimalno plačo sploh izplača?
Se iskanje zaposlitve za minimalno plačo sploh izplača?FOTO: iStock

LMŠ

V kolikor bi se sorazmerno povišala tudi minimalna plača, dvig socialne denarne pomoči ne bi bil problem. Delo mora biti vrednota in potrebno je stremeti k temu, da se za pošteno opravljeno delo dobi pošteno plačilo, ki omogoča dostojno življenje. Se pa zavedamo tudi, da moramo izboljšati položaj najšibkejših, a pomembno je, da vlada s svojimi ukrepi ne daje napačnega sporočila, da se delo ne splača. Potrebno je določiti sorazmerje med denarno socialno pomočjo, minimalno plačo, pa tudi minimalno pokojnino in drugimi zneski. Ko se poviša minimalna plača, se v sorazmerju poviša tudi denarna pomoč. Dvigovati samo socialno pomoč ni pošteno do ljudi, ki delajo, še posebej do tistih, ki zaslužijo minimalno plačo.

V stranki LMŠ zagovarjamo celovit pristop k reševanju problemov, s katerimi se v naši državi soočamo, ne pa parcialnega, ki se že zelo hitro izkaže, da naredi več krivic kot koristi.

NSi

V Sloveniji se ne splača delati. Razlika med denarno pomočjo in minimalno plačo je premajhna. Potrebno je povišati plače.

SAB

Ljudje želijo živeti od svojega dela, ki je dobro plačano. In tukaj mora država pomagati, delovna mesta z visoko dodano vrednostjo so prava rešitev. Dvig socialne pomoči prav nič ne pomaga pri tem, da bi v Sloveniji imeli več delovnih mest z višjo dodano vrednostjo, več zaposlitev za nedoločen čas, ali manj revščine. Seveda mora država poskrbeti za tiste, ki ne zmorejo sami zase. Vsekakor pa mora biti občutna razlika med minimalno plačo in socialno pomočjo.

Če starša z dvema otrokoma hodita v službo in prejemata minimalno plačo, na račun prejmeta le 186,6 evra več, kot če bi bila brezposelna in dobila denarno socialno pomoč.FOTO: iStock

SD

Socialni demokrati podpiramo svojo ministrico za delo, tako pri njenem prvotnem predlogu, da se zviša denarna socialna pomoč, kakor tudi pri njenih predlogih za dvig minimalne plače. Prepričani smo, da je v Sloveniji predvsem potrebno dvigniti minimalno plačo.

SDS

SDS ves čas opozarja na neustrezno razmerje med socialni transferji, pokojnino in plačami. Ministrica sama je z enostranskimi ukrepi povzročila takšno stanje. Ob enostranskem dvigu minimalne plače so delodajalci celo razdrli Socialni sporazum. Poslanci politične skupine, ki ji pripada ministrica, so se pri glasovanju o dvigu socialne pomoči na 385,05 vzdržali, s čimer so omogočili sprejetje takšne rešitve. Zato menimo, da je šlo v tem primeru za usklajeno delovanje in so izraženi pomisleki ministrice zgolj predstava za javnost. Kot resorna ministrica nosi vso odgovornost za stanje na tem področju.

SMC

Ne, nedavni dvig minimalne socialne pomoči ne bo nikogar odvrnil od dela, bo pa nekaterim najbolj socialno ranljivim skupinam ljudi omogočil nekoliko lažje shajanje iz meseca v mesec. Žalostno je, da tega ne razume pristojna ministrica in da iz povišanja, ki bi ga morala predlagati in braniti predvsem sama, dela politično zgodbo, potem ko po nekaj letih vodenja resorja za socialo ni zmogla postaviti novega koncepta socialne politike, ki bi ustrezno odgovoril na vprašanje, ki smo ga z začasnim dvigom minimalne socialne pomoči poskušali ublažiti mi, s podporo ene opozicijske stranke.

vir:www.24ur.com