fbpx

Deset presenetljivih povzročiteljev raka

Res je, da je kajenje med vzroki za maligna obolenja na lestvici prvo, a obstajajo še drugi, manj znani dejavniki, ki prav tako znatno povečajo tveganje zanj.

Da bi se čim bolj zavarovali pred različnimi oblikami raka, ne kadite in skrbite za prehrano. A to ne bo dovolj. Poglejte, s čim povsem nevede povečujete tveganje za ta usodna obolenja.

Kadilcev ne pošljete na balkon

Morda se vam zdi, da ste gostoljubni, ker gostov, ki radi prižgejo cigareto, ne pošljete na balkon, a imate dober razlog, da doma prepoveste kajenje. Cigaretni dim vsebuje na stotine škodljivih snovi, ki se sproščajo v zrak. Vsaj 70 teh je rakotvornih. S pasivnim kajenjem ste jim prav tako izpostavljeni, kot če bi kadili sami. Te snovi med drugim povečujejo tveganje za raka pljuč in raka dojk. Ni varne meje pasivnega kajenja in zato bodite neusmiljeni: kadilci na balkon ali pred hišo.

Imate preveč kilogramov

Višek maščobe ni kriv le za to, da vam oblačila ne pristajajo najbolje. Pod njenim vplivom v telesu pospešeno nastaja preveč estrogena, hormona, ki spodbuja rast in nepravilno delitev celic, s tem pa se poveča tveganje za nekatere oblike raka. Debelost ob tem spodbuja nastajanje vnetnih procesov v telesu, kar sčasoma vodi v poškodbe DNA in tudi tako vpliva na tveganje za maligna obolenja. Prekomerna telesna teža je najpogosteje povezana z rakom debelega črevesa, dojk (pri ženskah po menopavzi), z rakom maternične sluznice in drugimi oblikami te težke bolezni.

Zanemarjate zaščito kože pred sončnimi žarki

Kreme za sončenje varujejo polt pred UV-žarki in s tem pred prezgodnjim staranjem, nepogrešljive pa so tudi v zaščiti pred kožnim rakom. Tudi tedaj, ko nebo prekrivajo oblaki, UV-žarki dosežejo Zemljo, zato je zaščita pred njimi obvezna tudi v oblačnih in deževnih dneh.

Ostale povzročitelje raka si lahko pogledate na tej POVEZAVI

 

VIR:SLOVENSKENOVICE.SIAVTOR:M. F. – FOTO:PIXABAY