fbpx

Evropski projekt GreenerSites smo predstavili študentom,Celje,Savinjska

Celje, 16. maj 2018 – Mestna občina Celje je včeraj popoldan na Visoki šoli za varstvo okolja v Velenju pripravila okroglo mizo, na kateri je študentom predstavila evropski  projekt GreenerSites in pilotne aktivnosti na onesnaženem in opuščenem industrijskem območju Stare Cinkarne. Tema je bila zanima in aktualna, zato so študenti, ki bodo po zaključku študija reševali okoljske, družbene in gospodarske izzive na področju okoljevarstva, naravovarstva in trajnostnega razvoja, z veseljem prisluhnili okrogli mizi. Kot je dejal dekan, izr. prof. dr. Boštjan Pokorny, na višji šoli z veseljem gostijo tovrstne dogodke, na katerih lahko študenti pridobijo nova znanja iz praktičnih primerov.
Študentom smo na okrogli mizi predstavili okoljsko problematiko območja stare Cinkarne in jim pojasnili, da namerava Mestna občina Celje to območje reurbanizirati. V ta namen so v okviru evropskega projekta GreenerSites v izdelavi tri različne poskusne metode remediacije onesnažene zemljine. Na podlagi rezultatov bomo namreč lahko izbrali najboljšo tehnično rešitev za različne rabe tal na okoljsko in prostorsko degradiranem območju. Na pilotnem območju smo pred kratkim preizkusili metodo hladnega recikliranja, ki sta jo na okrogli mizi predstavila Roman Kugler iz podjetja VOC Ekologija, d. o. o., in Uroš Apotekar iz podjetja VOC Komunala d. o. o. Borut Vrščaj iz Kmetijskega inštituta Slovenije je predstavil metodo mešanja onesnažene zemljine z različnimi mešanicami substratov.

Velenje4 Copy

Boštjan Golež iz Mestne občine Celje pa je predaval o uporabnosti GIS orodij. V ponedeljek bomo podobno okroglo mizo pripravili na Višji strokovni šoli Šolskega centra Šentjur, v začetku junija pa v Narodnem domu v Celju.

Velenje2 Copy

vir:www.moc.celje.si