fbpx

Gneča ob višku poletne sezone – na Dobovcu za prestop meje čakajo tri ure

Začele so se poletne počitnice v Nemčiji, Švici in na Nizozemskem in (pričakovano) že povzročile daljše zastoje.

Ljubljana – Promet po državi je še naprej zgoščen. Daljši zastoj je v Ljubljani, od predora Šentvid na gorenjski avtocesti mimo Kosez, po zahodni ljubljanski obvoznici in mimo Kozarij proti Vrhniki. Na mejnih prehodih s Hrvaško so daljši zastoji, kar tri ure je treba čakati za izstop iz države na mejnem prehodu Dobovec.

Prometno-informacijski center za državne ceste o zastojih poroča na podravski avtocesti med Draženci in Podlehnikom. Nastal je šest kilometrov dolg zastoj proti mejnemu prehodu Gruškovje. U

počasnjen promet z zastoji je tudi na primorski avtocesti od Unca proti Ravbakomandi, na gorenjski avtocesti je dvokilometrski zastoj pred predorom Karavanke proti Avstriji, kilometrski pa pred Vodicami proti Kranju. Zastoji so sicer tudi v Avstriji pred predorom Karavanke proti Sloveniji.

image

 Za vikend bo na cestah in mejnih prehodih velika gneča. FOTO: Leon Vidic/Delo

Zastoji so na cestah Koper – Dragonja, Seča – mejni prehod Sečovlje, Rogatec – Dobovec, Lesce – Bled, Izola – Jagodje. Na cesti Kranjska Gora – Dovje pri Gozd Martuljku je zastoj v obe smeri.

​O zastojih že poročajo tudi s Hrvaške.

Promet je sicer povečan tudi na Hrvaškem proti Sloveniji, čakalne dobe na večini mejnih prehodov pa so tako za izstop kot vstop v državo. Najdlje, kar tri ure, je treba za izstop iz države čakati na mejnem prehodu Dobovec. Na mejnem prehodu Gruškovje je za izstop iz države dveurna čakalna doba, za vstop pa je treba čakati pol ure.

Na mejnih prehodih Sečovlje in Dragonja je čakalna doba za izstop iz države uro oz. uro in 15 minut, za vstop v državo pa na obeh uro in pol. V Rogatcu je treba za izstop iz države čakati uro in pol.

​Promet ponekod ovirajo tudi delovne zapore in nekatere prireditve. Na gorenjski avtocesti med Brnikom in Vodicami bodo danes spreminjali delovno zaporo, promet bo oviran, možni so zastoji, opozarja prometno-informacijski center.

Zaradi prireditve Pivo in Cvetje bodo do nedelje v Laškem zaprte ceste Celje-Šmarjeta in Laško-Breze-Šentjur. Zaradi nočnega teka okoli blejskega jezera Nočna 10ka bo danes na Bledu zaprtih več cest. Med 21.50 in 23.20 bo zaprta cesta Bled-Bohinj od hotela Toplice do križišča na Pristavi, obvoza ne bo. Med 21. in 24. uro bo zaprtih tudi več lokalnih cest na Bledu.

V času turistične sezone velja tudi omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, in sicer ob sobotah med 8. in 13. uro, na primorskih cestah med 6. in 16. uro ter ob nedeljah in praznikih med 8. in 21. uro, na primorskih cestah pa med 8. in 22. uro.

vir:delo.si