ČRNA KRONIKASVET

GROZNO: 13-letni učenec na svoji osnovni šoli ubil osem učencev in varnostnika!


Beograd, 3. maja – Po strelskem napadu na šoli v Srbiji, v katerem je danes 13-letni učenec na svoji osnovni šoli v središču Beograda ubil osem učencev in varnostnika, ranil pa šest učencev in učiteljico, je vlada od petka v državi razglasila tridnevno žalovanje. Policija je sporočila, da je mladoletnik deloval sam in da je napad načrtoval.

 

 

 

Načelnik beograjske policijske uprave Veselin Milić je na izredni novinarski konferenci povedal, da je dežurno službo policije danes ob 8.40 zaradi streljanja na šoli poklicala ravnateljica beograjske osnovne šole Vladislav Ribnikar in da so tja takoj poslali vse razpoložljive enote. Dve minuti kasneje pa je dežurno službo poklical 13-letni strelec in povedal, da je streljal na več oseb na šoli. Policija ga je nato prijela pred šolo.

Milić je dodal, da je po doslej znanih podatkih učenec sedmega razreda na tej šoli napad načrtoval mesec dni in da je izbral svoje žrtve. Pokazal je kopijo njegovega seznama z imeni učencev, ki jih je nameraval ubiti, kot tudi skico šole s potekom napada. Učilnico, kjer je imel njegov sedmi razred danes pouk zgodovine, pa je strelec za napad izbral, ker je blizu vhoda v šolo.

Motiv po besedah Milića še ni znan, v šolo pa je ob devetmilimetrski pištoli s tremi nabojniki in malokalibrski pištoli, ki ju je vzel iz stanovanja svojega očeta, prinesel tudi štiri molotovke.

Notranji minister Bratislav Gašić je povedal, da so prijeli tudi očeta strelca in da bodo proti njemu uvedli z zakonom predvidene ukrepe. Za obe pištoli, tako tisto, s katero je najstnik streljal, kot tudi tisto, ki jo je imel v nahrbtniku, je imel oče dovoljenje, je pojasnil. Dodal je, da oče trdi, da sta bili tako kot ostalo orožje, ki ga ima, pištoli zaklenjeni v sefu pod šifro. Po besedah ministra je njegov sin očitno poznal šifro, saj je imel dve pištoli in tri nabojnike s po 15 naboji. Pristavil je še, da je po neuradnih informacijah deček z očetom vadil streljanje, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Milić je še povedal, da je najstnik po vstopu v šolo takoj streljal in ubil varnostnika ter ustrelil tri dekleta, med njimi eno dežurno učenko, in jih ubil. Nato je zamenjal nabojnik in z vrat učilnice zgodovine streljal najprej na učiteljico, nato na učence. Nato je orožje odvrgel in po telefonu poklical policijo.

Ob varnostniku je ubil osem učencev, sedem deklet in enega fanta, stare od 12 do 14 let, je še povedal. Ranil pa je štiri dečke in dve deklici. Deklica, deček in 53-letna učiteljica so v smrtni nevarnosti, je povedala ministrica za zdravje Danica Grujičić, ki je tudi potrdila, da so vsi poškodovani v bolnišnici.

Povedala je tudi, da je inštitut za duševno zdravje odprl telefon za vse, ki potrebujejo pogovor.

Milić pa je v odgovoru na novinarska vprašanja izpostavil, da preiskavo vodi tožilstvo in da ne morejo povedati, ali bodo mladoletnega storilca lahko kazensko preganjali. Po navedbah šole gre za vzornega učenca, ki ni imel nobenih duševnih ali drugih težav, ki bi nakazovale, da bo storil tako grozen zločin, je dodal.

Srbski portal N1 navaja, da po srbski zakonodaji storilca ne bodo mogli kazensko preganjati, ker še ni star 14 let. Milić je namreč danes povedal, da se je rodil konec julija leta 2009.

Minister za izobraževanje Branko Ružić je na novinarski konferenci na sedežu vlade, ki so jo začeli z minuto molka za žrtve napada, izpostavil, da gre za največjo tragedijo v novejši zgodovini države, ki je prizadela Srbijo in srbski šolski sistem.

Zanikal je poročanje nekaterih medijev, da naj bi bil strelec žrtev vrstniškega nasilja. Povedal je tudi, da so na šoli v času napada izvajali vse varnostne ukrepe in da je deloval video nadzor, ob varnostniku pa je bil na šoli tudi šolski policist, ki pa je bil ravno na rednem obhodu po šoli.

Zahvalil se je za pogum učiteljem in vsem drugim, ki so skušali preprečiti tragedijo na šoli, kot tudi zdravstvenemu osebju za oskrbo ranjenih.

Sporočil je tudi, da je vlada zaradi tragedije od petka uvedla tridnevno žalovanje v Srbiji ter da pouka danes popoldne ne bo, od četrtka pa bodo pouk začeli z minuto molka. Izpostavil je “rakotvoren vpliv interneta, video igric” in zahodnih vrednot. Izrazil je upanje, da ta tragedija ne bo prerasla v sprejemljivo obliko obnašanja, kot je to primer v nekaterih zahodnih državah.

Dodal je še, da so o tragediji govorili tudi s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in srbsko premierko Ano Brnabić. Vučić je ob 18. uri že napovedal novinarsko konferenco.

 

vir: STA