fbpx

Kitajska želi pristati na temni strani Lune

Kitajska je v vesolje uspešno izstrelila satelit Queqiao, ki bi lahko omogočil komunikacijo med Zemljo in sondo, ki jo nameravajo še letos poslati na nam nevidno, oddaljeno stran Lune.

Noben vesoljski program v zgodovini še ni dosegel nam nevidnega dela Lune. Izstreljen satelit Queqiao se je že umestil v orbito med Zemljo in Luno, še vedno pa je 64.000 kilometrov oddaljen od njene ‘temne strani’. Queqiao v prevodu pomeni ‘sračji most’, kitajska ljudska zgodba pa pravi, da srake enkrat na leto razprejo most, ki sedmi hčerki boginje nebes omogoči srečanje s svojim možem, ki živi na drugi strani Rimske ceste.

Predvidoma čez pol leta bo Kitajska do Lune poslala sondo, poimenovano po kitajski boginji Lune Chang’e-4. Satelit Queqiao naj bi ob tem na Zemljo prenašal signale, ki jih bo oddajala sonda na Luni. Prav tako bo satelit imel anteno, ki bo znanstvenikom pomagala pri raziskovanju ‘zgodnjega vesolja’, kot poimenujejo vesolje pred velikim pokom in nastankom prvih zvezd. ‘Temna stran’ Lune po besedah Liu Tongjie, podpredsednika kitajskega vesoljskega programa, prejme manj elektromagnetnih prekinitev iz Zemlje, s tem pa je raziskovalcem omogočeno nemoteno ‘poslušanje’ vesolja. Sonda Chang’e-4 pa bo s seboj prenašala semena za krompir in navadni repnjakovec (soroden zelju), pa tudi kokone sviloprejke, saj znanstvenike zanima, kako bodo preživeli v lunarni mini biosferi.

V zadnjem desetletju Kitajska v vesoljske programe vlaga ogromne količine denarja in je že tesno za petami vesoljskima velesilama, ZDA in Rusiji. Leta 2013 je postala tretja država, ki ji je uspelo pristati na Luni. Njihov naslednji cilj je izgradnja ‘lunarne palače’ na še neraziskani strani Lune, s kabinami za astronavte. Napovedujejo, da bi jim to lahko uspelo do leta 2030. Idealna lokacija za to je po mnenju kitajskih znastvenikov lunin južni pol, ki naj bi imel dovolj vode in sončnih žarkov.

Med pripravo na morebitno izgradnjo lunarne palače, so na Kitajskem že zgradili njen prototip. V projektu, poznanim pod imenom Lunarna palača 1, so mladi raziskovalci živeli v simulaciji luninega okolja, hranili pa so se z velikimi mokarji ter pridelki, ki so jih gnojili s pomočjo lastnih izločkov. V kapsuli so preživeli kar pol leta.

Čeprav se Kitajska prav tako trudi, da bi sondo poslala na Mars, v raziskovanje Lune vlagajo največ časa in denarja.

vir:www.24ur.com