Koliko bo za brexit plačala Slovenija? - savinjska.info

Koliko bo za brexit plačala Slovenija?

Kot piše ZURNAL24.SI:

Koliko bo našo državo stal nadzorovan in nenadzorovan izstop VB iz EU?
Vpliv brexita na Slovenijo bi bil neposredno majhen, večji in težje merljiv pa bi bil posredni učinek prek držav, s katerimi Slovenija opravi največ mednarodne menjave. Dolgoročni učinek brexita brez dogovora na dodano vrednost Slovenije različne študije ocenjujejo na med minus 0,2 do minus enega odstotka BDP, je ugotovil Umar.

Medtem bi bile posledice za Slovenijo v primeru dogovorjenega izstopa Velike Britanije iz EU manjše in so ocenjene na med minus 0,1 in minus 0,25 odstotka BDP. To bi veljalo zlasti v primeru potrditve trenutnega ločitvenega sporazuma, ki predvideva, da Združeno kraljestvo ostane del carinskega območja, v najnovejši publikaciji Pomladanska gibanja ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

“V primeru uvedbe carin bi se obseg bilateralne trgovine med Slovenijo in Združenim kraljestvom zmanjšal, z najvišjim negativnim učinkom na elektro, avtomobilsko, farmacevtsko in kovinsko industrijo. Vpliv bi čutil tudi izvoz storitev, zlasti na področju potovanj in turizma ter transporta,” so v Umarju povzeli različne študije, ki so bile narejene v času od najave brexita.


Preostanek članka si lahko pogledate na tej POVEZAVI

VIR:ZURNAL24.SIAVTOR:STA, I. H.FOTO:PIXABAY