fbpx

Konec slovenskih nastopov, uspešna vrnitev Serene na turnirje za grand slam

Prirediteljem OP Francije v Parizu še nekoliko nagaja vreme, so pa že izpeljali nekaj dvobojev, ki so jih morali prestaviti v ponedeljek. Napredovanje sta si, sicer z manjšimi težavami, zagotovila tudi branilec naslova Rafael Nadal in Marija Šarapova. Uspešna je bila tudi Serena Williams. Z nastopi v Parizu sta zaključila Aljaž Bedene in Polona Hercog.

Slovenija je imela na glavnem turnirju v Parizu med posamezniki tri orožja, že tretji dan jih nima več. Po porazu Dalile Jakupovič v ponedeljek sta danes morala premoč tekmecema priznati še Polona Hercog in Aljaž Bedene.

Bedene, najvišjeuvrščeni slovenski igralec na svetovni teniški lestvici (66.), je izpadel že v prvem nastopu. S 6:4, 6:3 in 6:2 ga je po dveh urah in 13 minutah ugnal Pablo Cuevas iz Urugvaja, 75. na lestvici ATP.

Nekaj ur zatem je nastope med posameznicami v prvem krogu končala tudi Hercogova. Slovensko igralko, 58. na lestvici WTA, je premagala 30. nosilka in 30 mest bolje uvrščena Rusinja Anastazija Pavljučenkova s 6:4, 7:6 (1). Hercogova je imela v drugem nizu priložnost za preobrat, vodila s 4:3 in 6:5. Toda Pavljučenkova je izenačila na 6:6, v podaljšani igri pa Hercogova le ni imela pravega odgovora (1:7) in se je morala po dobrih dveh urah sprijazniti s slovesom od tekmovanja.

Bolj zadovoljni kot slovenska igralca pa so lahko bili nekateri nekdanji prvaki, pa tudi branilec naslova Rafael Nadal. Nekdanja številka 1 svetovnega tenisa je ugnal Italijana Simoneja Bolellija; prva niza (6:4 in 6:3) je dobil že dan prej, danes pa je dokončal zaradi dežja prekinjeno delo in dobil še tretjega, resda šele po podaljšani igri s 7:6 (9) ter si tako zagotovil tudi jubilejno 80. posamično zmago na terenih Roland Garrosa.

Marija Šarapova, še ena nekdanja nekdanja prva igralka sveta in dvakratna zmagovalka Pariza, je bila tudi uspešna. Letos je le 28. nosilka, prve ovire, Nizozemke Richel Hogenkamp, se je lotila v hitrem slogu in dobila prvi niz s 6:1, a potem izgubila drugega s 4:6 in izgubljala tudi v tretjem z 0:3. A tu se je njeni tekmici ustavilo, Rusinja pa je upravičila status favoritinje in se v drugi krog prebila s 6:3 v tretjem nizu.

Ameriška teniška zvezdnica Serena Williams pa se je uspešno vrnila na turnirje za grand slam. Danes je v Parizu odigrala prvi dvoboj po prekinitvi kariere zaradi rojstva otroka, v prvem krogu je premagala Čehinjo Kristyno Pliškovo s 7:6 (4), 6:4. To je bila njena prva zmaga na turnirjih velike četverice po Avstraliji 2017. Zaradi daljše odsotnosti – zadnji dvoboj je odigrala marca, letos pa skupno le štiri posamične obračune – so mnogi dvomili, da se bo lahko uspešno vrnila. A trenutno 451. igralka lestvice WTA je pokazala, da misli resno in je ugnala 70. z lestvice Pliškovo. “Pogrešala sem Roland Garros, pogrešala sem te boje. Lani me ni bilo, vrnila sem se po dveh letih. Ni bilo lahko, a počutim se dobro in vesela sem, da sem spet v Parizu,” je po prvem pariškem dvoboju po porazu v finalu 2016 proti Garbine Muguruza leta 2016 dejala zmagovalka tega tekmovanja v letih 2002, 2013 in 2015.

Brez večjih težav pa je napredovala tudi Garbine Muguruza, tretja nosilka, ki je v obračunu nekdanjih zmagovalk Pariza premagala Rusinjo Svetlano Kuznjecovo s 7:6 (0), 6:2. Španka je Roland Garros dobila leta 2016, Rusinja pa 2009. Prva igralka lestvice WTA Romunka Simona Halep, dvakratna poraženka finala v Parizu, pa bo letošnje nastope začela v sredo z obračunom proti 83. igralki sveta Američanki Alison Riske. Tudi v moški konkurenci se je tretji nosile prebil naprej, četrti igralec sveta Hrvat Marin Čilić je Avstralca Jamesa Duckwortha premagal s 6:3, 7:5, 7:6 (4).

vir:24ur.com