fbpx

Macron poziva k ustanovitvi ‘prave evropske vojske’

Emmanuel Macron, ki si za ustanovitev skupnih evropskih sil prizadeva že vse, odkar je bil izvoljen za francoskega predsednika, znova poziva k oblikovanju ‘prave evropske vojske’. Ta je po njegovem potrebna za obrambo proti ZDA, Rusiji in Kitajski. Hkrati svari pred vzponom avtoritarnih sil v Evropi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron poziva k oblikovanju prave evropske vojske“, s katero bi se Evropa branila pred Rusijo, Združenimi državami Amerike in Kitajsko.

Ko ameriški predsednik Donald Trump napove, da odstopa od pomembne pogodbe o razoroževanju … kdo je glavna žrtev? Evropa in njena varnost,” je dejal Macron, ki si za skupne evropske obrambne sile prizadeva, odkar je lansko leto prišel na položaj. “Priča smo bili poskusom vdora v kibernetski prostor in več vmešavanjem v našo demokracijo,” je dejal in s tem namignil na Rusijo.

Evropejcev ne bomo zaščitili, razen če se odločimo imeti pravo evropsko vojsko,” meni Macron ter dodaja, da potrebujemo Evropo, ki se bo bolje branila sama in ne bo odvisna od ZDA. “Mir v Evropi je negotov, še pravi francoski predsednik, ki v tem tednu potuje po slovesnostih ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne po vsej Franciji in območju, kjer je potekala zahodna fronta.

K vzpostavitvi evropskih sil je pozival že v preteklosti.
K vzpostavitvi evropskih sil je pozival že v preteklosti.FOTO: AP

‘Zlato obdobje naše zgodovine’ 

Ob tem svari tudi pred populizmom in vzponom avtoritarnih sistemov v Evropi, ki se znova pojavljajo in oborožujejo, s čimer se Stara celina vrača v 30. leta prejšnjega stoletja. “Mir in blaginja, ki ju Evropa uživa 70 let, sta zlato obdobje naše zgodovine, je dejal in dodal, da je to bolj izjema kot pravilo.

Evropska unija je sicer leta 2007 ustanovila večnacionalne bojne skupine za hitro posredovanje, vendar jih ni nikoli uporabila. Decembra lani je 25 članic Unije uradno vzpostavilo novo, stalno obrambno sodelovanje, ki velja za ključen korak k obrambni uniji. Gre za projekt Pesco, v okviru katerega sodelujejo vse članice Unije razen Velike Britanije, Danske in Malte. Junija letos pa je devet članic EU s Francijo na čelu podpisalo pobudo za vzpostavitev evropske vojaške skupine za hitro posredovanje.

VIR:24UR.COMAVTOR:U.V./STAFOTO:AP