Ljubljana, MZZ. Srecanje ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

Ministrica Fajon slovenski narodni skupnosti v Avstriji zagotovila podporo pri sistemski ureditvi manjšinskih pravic

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v okviru rednih stikov z zamejskimi Slovenci srečala s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Sogovorniki so se v razpravi osredotočili na odprta vprašanja glede položaja slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

Ministrica Fajon slovenski narodni skupnosti v Avstriji zagotovila podporo pri sistemski ureditvi manjšinskih pravic | Avtor Nebojša Tejić/STA

Ministrica Fajon se je predstavnikom slovenske narodne skupnosti v Avstriji zahvalila za reden in dinamičen dialog. “Slovenija bo še naprej na vseh ravneh podpirala vsa prizadevanja slovenske narodne skupnosti v Avstriji za dolgoročno in sistemsko ureditev manjšinskih pravic na podlagi 7. člena Avstrijske državne pogodbe. Pri tem je ključnega pomena dialog z Avstrijo in enotnost slovenske narodne skupnosti,” je poudarila ministrica Fajon. “Pomembno je tudi, da Avstrija zagotovi uporabo slovenskega jezika na vseh stopnjah izobraževanja, v sodnih postopkih ter v javni rabi. Zato si bomo še posebej prizadevali,” je še povedala ministrica.

Predsednik skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik je poudaril, da je ministrica Fajon prvi dan nastopa funkcije zunanje ministrice vstopila v stik z vsemi organizacijami zamejskih Slovencev: “S tem je pokazala, da želi Slovenija dejansko krepiti skupni slovenski kulturni in gospodarski prostor v evropskem duhu.”

Predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji so ministrico seznanili s potekom reforme dvojezičnega sodstva v Avstriji in zakonskih spremembah v smeri zagotovitve predšolske vzgoje v slovenskem jeziku. Med temami pogovorov je bil tudi trajen obstoj študija slovenistike na Alpsko-jadranski univerzi v Celovcu ter na univerzah v Gradcu in na Dunaju.

 

 

VIR: GOV.SI