Nasveti državljanom za potovanja na Kitajsko - savinjska.info

Nasveti državljanom za potovanja na Kitajsko

Slovenskim državljanom svetujemo, da zaradi epidemije novega koronavirusa 2019-nCoV preložijo vsa nenujna potovanja na Kitajsko. Hkrati odsvetujemo vsa potovanja v kitajsko provinco Hubei. Tistim, ki se odločajo za potovanje v tujino, pa svetujemo sklenitev ustreznega zdravstvenega zavarovanja.

Ker prihaja do prekinitev rednih letalskih povezav s posameznimi deli sveta (predvsem s Kitajsko) in odpovedi posameznih poletov, svetujemo vsem, ki se mudijo na najbolj ogroženih predelih, da izkoristijo varno možnost in to območje zapustijo.

Vsi državljani Slovenije, ki se trenutno nahajajo na ozemlju Kitajske, lahko sporočijo svojo lokacijo v državi, število družinskih članov, s katerimi prebivajo na Kitajskem ter način, na katerega naj veleposlaništvo posreduje nujne informacije v zvezi z epidemijo in pomembnejše konzularne informacije, veleposlaništvu RS v Pekingu preko elektronskega naslova: consular-beijing.mzz(at)gov.si ali izpolnijo obrazec “Podatki o potovanju v tujino”.

Kljub svetovnim razsežnostim koronavirusa se s pretehtanim in pametnim upoštevanjem nasvetov lahko zmanjša možnost okužbe oziroma še posebej možnost prenosa virusa. Naša predstavništva v tujini vzdržujejo stike z državljani v rizičnih krajih in jim pomagajo z nasveti, kako lahko zavarujejo sebe oziroma svoje bližnje. Svetujemo, da se predhodno pozanimate o zdravstvenih službah na lokaciji za pridobitev splošnih informacij ter se seznanite z navodili postopanja v primeru znakov bolezni.

Na letališčih in mejnih prehodih se vzpostavlja kontrola varnosti in uveljavlja karantena za vse potencialne okužene ljudi. Letalske družbe ob vstopu na letala potnike preverjajo in imajo v primeru suma na bolezen pravico, da potnika zavrnejo. 

Ministrstvo za zunanje zadeve pazljivo spremlja razvoj epidemije in skladno s tem oblikuje svoja opozorila in potovalne nasvete za posamezne države, ki jih najdete na spletnih povezavah (navajamo primer potovalnega in varnostnega nasveta za Kitajsko).

V nadaljevanju navajamo spletni mesti z osnovnimi informacijami:

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni

Nacionalni inštitut za javno zdravje (priporočila potnikom)

Več informacij o obolenju, ki ga povzroča koronavirus, lahko najdete na spletni strani.

 

VIR: GOV.SIFOTO: PIXABAY(simbolična fotografija)