fbpx

Nekatere evropske države bodo uvedle digitalni davek

Kot piše VECER.COM:

Po propadu pogajanj v okviru EU sta se francoska in avstrijska vlada odločili, da bosta z digitalnim davkom ameriške tehnološke koncerne obdavčili na nacionalni ravni. O tem razmišljajo še Španija, Velika Britanija in Italija, Slovenija pa ne.

Avstrijska vlada je poslala v parlament predlog zakona o uvedbi digitalnega davka. Če bodo poslanci njen predlog sprejeli, ga bodo morala plačevati spletna podjetja, ki na svetovni ravni ustvarijo vsaj 750 milijonov evrov prihodkov na leto, od tega v Avstriji vsaj 25 milijonov evrov. To so zlasti ameriški tehnološki velikani Google, Facebook, Apple, Amazon in Airbnb. Avstrijci nameravajo obdavčiti prihodke, ki jih tehnološki koncerni dosežejo z oglaševanjem na spletu, in uvesti prometni davek za digitalne trgovske platforme, kot je spletni trgovec Amazon. Po oceni vlade bodo v avstrijski proračun plačali za več kot 200 milijonov evrov digitalnega davka na leto. Višina davka naj bi bila pet odstotkov od prometa, ki ga podjetje v državi ustvari.

S prihodki bodo pomagali domačim medijem

Potem ko so propadla pogajanja na ravni EU, se je marca za uvedbo digitalnega davka odločila tudi francoska vlada. “Odločeni smo uvesti davek za največja digitalna podjetja, s čimer bomo v mednarodni davčni sistem prinesli več pravičnosti in učinkovitosti,” je po poročanju STA dejal finančni minister Bruno Le Maire. Francozi so se odločili za uvedbo triodstotnega davka na prihodke od digitalnega oglaševanja, prodaje osebnih podatkov in nekaterih drugih prihodkov tehnoloških velikanov, ki po svetu ustvarijo več kot 750 milijonov evrov prihodkov. Vlada ocenjuje, da bodo Francozi od tehnoloških koncernov pobrali 500 milijonov evrov davka na leto. Ker tudi pri pogajanjih o uvedbi digitalnega davka v okviru organizacije OECD ni napredka, o uvedbi digitalnega davka po navedbah Slovenske tiskovne agencije razmišljajo še Španija, Velika Britanija in Italija.

Preostanek članka si lahko pogledate na tej POVEZAVI

VIR:VECER.COMAVTOR: Darja Kocbek – FOTO:PIXABAY

Inline
Inline