fbpx

Novi primeri ošpic v UKC Maribor

V UKC Maribor beležijo nove primere ošpic. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so potrdili, da gre za tri nove okužbe. Po naših neuradnih informacijah je med obolelimi tudi zdravstveno osebje. Primeri naj bi bili povezani z nedavnimi tremi obolelimi v maju, saj se inkubacijska doba še ni iztekla.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor beležijo nove primere ošpic. Potrjeni so trije novi primeri, sporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje. Po naših neuradnih informacijah je med obolelimi tudi zdravstveno osebje. Vsi novi primeri bolezni naj bi bili povezani s prvim primerov 38-letnika, ki je bolezen prinesel iz Srbije.

Pred tednom dni so v UKC Maribor potrdili še dva primera ošpic, zbolela sta 40-letni moški in enoletni deček, oba sta bila v stiku s prvim obolelim. Epidemiološka služba je takrat identficirala 63 kontaktov znotraj družine in zdravstvene službe. Ker se inkubacijska doba zaradi novih primerov še ni iztekla, podaljšala se je do 20. junija, novi primeri bolezni niso presenetljivi

Prve primere ošpic beležili že januarja v Ljubljani

V začetku januarja so se z ošpicami ukvarjali tudi na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Šlo je za obolelega odraslega moškega, ki je spremljal svojega otroka na kliniki, za bolezen pa ni vedel. Epidemiološka služba je takrat obravnavala 460 ljudi, ki so bili v stiku z obolelim, a na srečo ni nihče zbolel.

Ošpice veljajo za izredno nalezljivo virusno bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju, kihanju, redkeje pa s posrednim prenosom preko sveže onesnaženih predmetov. Povzročajo lahko hude poškodbe možganov, v najhujših primerih tudi smrt. Oboleli je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in štiri dni po njegovem pojavu.

V zadnjih letih precepljenost pada 

V Sloveniji so ošpice dolgo veljale za najpogostejšo nalezljivo bolezen, po uvedbi cepljenja leta 1968 pa je število primerov začelo upadati. Zaradi padca precepljenosti v državi so se leta 2010 ošpice ponovno pojavile.

V letu 2017 smo v Evropi zabeležili kar 400 odstotkov več primerov ošpic v primerjavi z letom 2016. Življenje je izgubilo 35 ljudi. Situacija je bila najhujša v Romuniji, kjer je zbolelo kar 5562 ljudi, sledita Italija s 5006 primeri in Ukrajina s 4767 primeri. V Sloveniji smo po podatkih svetovne zdravstvene organizacije v letu 2017 potrdili sedem primerov ošpic.

vir:24ur.com