SVET

Orkanski veter na Balkanu

Največ intervencij gasilcev je bilo pričakovano v Zagrebu, kjer je bila ena oseba poškodovana. Poročali so tudi o prekinitvah dobave elektrike.

Iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Srbije danes poročajo o močnem orkanskem vetru, ki podira drevje in lomi veje, ovira promet ter povzroča škodo. V BiH so po vsej državi razglasili oranžni alarm, na Bjelašnici pa je veter pihal celo s hitrostjo 133 kilometrov na uro. O težavah zaradi orkanskega vetra poročajo tudi iz Avstrije.

Na Hrvaškem lokalni mediji poročajo o težavah zaradi močnega vetra, predvsem iz prestolnice Zagreb in Osijeka, pa tudi drugod. Policija je sporočila, da veje padajo na parkirana vozila in ceste, pa tudi podrta drevesa, poročala je tudi o odpadanju delov fasad, poškodovanih semaforjih in strehah. Gasilci imajo veliko dela z odstranjevanjem ovir, zaradi katerih je ponekod moten promet.

Največ intervencij gasilcev je bilo pričakovano v Zagrebu, kjer je bila ena oseba poškodovana. Poročali so tudi o prekinitvah dobave elektrike.

O prekinitvah dobave elektrike so poročali tudi na območju Osijeka, kjer so popoldne gasilci prejeli več kot sto telefonskih klicev zaradi močnega vetra, ki je dosegal hitrost več kot 90 kilometrov na uro. Ob podiranju dreves so poročali tudi o padcu več telefonskih in električnih drogov na ceste in parkirane avtomobile. Močan veter je dvigoval strehe in odnašal reklamne panele. Podrl je tudi stojnice na sejmu starin, a ni zahteval žrtev.

Oranžen alarm tudi za Istro

Zaradi močnih in hitrih sunkov vetra so razglasili rdeč alarm ob hrvaški obali z izjemo Istre, kjer velja oranžni alarm, enako velja tudi za sever države. Policija je državljanom svetovala pazljivost zaradi padlih dreves, zlomljenih vej in letečih predmetov.

V BiH na območju celotne države zaradi močnega vetra s hitrostjo do 70 kilometrov na uro velja oranžni alarm. O močnem vetru so poročali iz vseh delov države, ponekod pa so sunki dosegali orkansko moč. Na Bjelašnici je veter pihal celo s hitrostjo 133 kilometrov na uro, zato so na tem priljubljenem smučišču zaprli sedežnico, poroča sarajevski portal klix. Najbolj vetrovno je sicer v gorah, kjer pričakujejo tudi sneg.

O težavah zaradi orkanskega vetra poročajo tudi iz Avstrije. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so v zadnjih 24 urah imeli gasilci na Dunaju polne roke dela zaradi vetra s precejšnjimi plohami. Danes zjutraj so poročali o 170 klicih za pomoč. Poleg razrahljanih okenskih kril, polomljenih vej in vdora vode na podstrešja je na poslopju nekega podjetja popustila pločevinasta streha, ki so jo morali gasilci zavarovati.

 

Zaradi orkanskega vetra, pa tudi snega, velja oranžni alarm tudi v Srbiji, od koder poročajo, da je veter v Beogradu in Novom Sadu podiral drevesa, tudi na avtomobile in ceste, pri Vrbasu pa je s šole odnesel streho.

V Vojvodini so sunki vetra dosegli tudi do sto kilometrov na uro, ponekod zaradi podrtih električnih drogov ni elektrike.

Zaradi snežne nevihte in slabih vremenskih pogojev so na nekaterih smučiščih odpovedali začetek sezone. Zaradi slabega vremena so začasno ustavili promet na železniški progi med Inđijo in Novim Sadom.

 

vir: slovenskenovice.si – foto: simbolična fotografija