Papež bo obiskal slovenskega misionarja

V sredo, 4. septembra, začne papež Frančišek turnejo po Afriki.

Trideset let od nastanka dobi združenje Akamasoa (Dobri prijatelji) na Madagaskarju obisk, kot ga ni še nikdar. Mesto v mestu, ki ga je na nekdanjem smetišču glavnega mesta Madagaskarja Antananariva postavil misijonar slovenskih korenin Peter Opeka in najhujše revščine do danes rešil več kot 20 tisoč ljudi, ko jim je pomagal do skromnega doma, pride obiskat papež Frančišek.

Papež bo od te srede na turneji po jugovzhodni Afriki. V soboto pride na Madagaskar, v nedeljo bo pri Opeki v Akamasoi. Peter Opeka, večni slovenski kandidat za Nobelovo nagrado za mir, je v rednih stikih s Svetim sedežem in papežem, pa s serijo drugih vplivnih voditeljev, na svojih rednih potovanjih v Evropo, ko nabira pomoč za Malgaše. V zasebni avdienci ga je Frančišek že bil sprejel tudi skupaj s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. Argentinskega papeža in patra Opeko veže že geografija. Peter Pedro Opeka je rojen slovenskim staršem v Argentini. Pri dvajsetih je 1968. za dve leti prišel v Slovenijo in študiral filozofijo na Teološki fakulteti. Od 1970 do 1972, še bogoslovec, je bil prvič na Madagaskarju. V Buenos Airesu 1975. posvečen v duhovnika. Potem se je vrnil na Madagaskar. In ostal. 

​Papeža čaka, česar tudi pontifeks ne vidi vsak dan, še najmanj v Evropi. Na vsaki maši patra Opeke, teologa upanja, je več tisoč (mladih) ljudi.   

 

VIR:VECER.COMAVTOR:VČ – FOTO:REUTERS