ČRNA KRONIKASVET

Po napadu v islamskem centru dva mrtva!

Lizbona, 28. marca – Po današnjem napadu z nožem v šiitskem muslimanskem centru v portugalski prestolnici Lizbona sta umrli dve ženski, najmanj ena oseba pa je bila ranjena, je sporočila tamkajšnja policija, ki je napadalca aretirala. Premier Antonio Costa je svojcem in ismailski skupnosti izrazil sožalje ter dejal, da je “še prezgodaj za interpretacije” dogodka.

“V napadu je bilo ranjenih več ljudi, za zdaj smo zabeležili dve smrtni žrtvi,” je sprva sporočila policija, ki je na kraj dogodka prispela malo pred 11. uro po lokalnem času. Kot je pojasnila, so napadalca ustrelili in aretirali, saj je ta z nožem grozil tudi policistom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je sprva sporočila tudi, da je bilo v napadu ranjenih več ljudi, medtem ko je Rahim Firozali, vodja portugalske šiitske ismailske skupnosti, ki upravlja s centrom, povedal, da je bila poleg dveh ubitih žensk v napadu ranjena še ena oseba. “Oboroženi moški je napadel tri ljudi, ki so bili v ismailskem centru, in dva od njih ubil, tretjega pa ranil,” je dejal.

Motiv napadalca, ki so ga prepeljali v bolnišnico, za zdaj ni znan. “Vemo, da je bil Afganistanec, begunec, ki je iz nekega razloga vdrl v center,” je za zasebno televizijo SIC povedal vodja ismailske skupnosti v Lizboni Nazim Ahmad in dodal, da sta bili ubiti ženski zaposleni v centru. Po poročanju portugalskih medijev je bila ena od njiju napadalčeva učiteljica angleščine v centru, druga pa njegova sošolka.

Stari sta bili 24 in 49 let, je sporočil tiskovni predstavnik policije in dodal, da identitete umrlih uradno še niso ugotovili. Kot je dejal, sumijo, da bi lahko šlo za teroristični napad, vendar drugih motivov ne izključujejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah predsednika afganistanske skupnosti na Portugalskem Omeda Taerija je napadalec v državo prispel pred približno enim letom. “Ta oseba je v Grčiji izgubila ženo in ima zaradi tega psihične težave,” je dodal.

Napad se je zgodil v prostorih skupnosti muslimanov Imami Ismaili, na splošno znanih kot ismailci, ki so po navedbah AFP “kulturno raznolika skupnost” z več milijoni pripadnikov v več kot 25 državah po vsem svetu. Na Portugalskem jih živi približno 7000, njihov center pa se nahaja na severu prestolnice.

Portugalski premier Costa je v odzivu na tragični dogodek na Twitterju dejal, da je prezgodaj za njegovo interpretacijo in da je treba počakati na rezultate preiskave. “Vse kaže na to, da gre za osamljen incident,” je kasneje kljub temu povedal novinarjem.

Portugalska sicer velja za eno najvarnejših držav na svetu, kjer se s tovrstnimi napadi ali visoko stopnjo kriminala na sploh ne srečujejo pogosto.

 

vir: STA – foto: simbolična fotografija