»Tudi jaz imam pravico do zasebnosti« – s tem sloganom je želela policija preko družbenega omrežja Facebook starše otrok opozoriti, naj bodo bolj previdni pri izbiri fotografij svojih malčkov, ki jih želijo objaviti na svetovnem spletu. »Prosimo, prenehajte objavljati fotografije vaših otrok na Facebooku in ostalih družbenih omrežjih oziroma onemogočite, da bi si jih lahko ogledal vsakdo, ki se znajde na internetu,« so zapisali v svoji objavi in s tem sprožili burno razpravo nemške javnosti. V manj kot 24 urah je objavo delilo več kot 70 tisoč uporabnikov Facebooka, pod njo pa se je zvrstilo na tisoče komentarjev.

Družbena omrežja so raj za pedofile

Razprava o (ne)varnosti na svetovnem spletu je sicer aktualna že dalj časa. Vse več je staršev, ki na internetu objavljajo fotografije svojih otrok v najrazličnejših okoliščinah. Na nekaterih fotografijah so malčki celo goli in brez omejitve zasebnosti na spletu lahko do teh posnetkov z lahkoto dostopajo tudi pedofili. Kaj to pomeni, najbrž ni potrebno posebej razlagati. Starši se po besedah policije premalo zavedajo posledic, ki jih lahko imajo njihova dejanja za potomce. Nekateri gredo celo korak dlje in svojemu otroku takoj, ko se ta rodi, ustvarijo profil na družbenih omrežjih.

Policija v Hagnu zato opozarja: »Tudi vaši otroci imajo pravico do zasebnosti. Njihove fotografije na družbenih ombrežjih v bistvu nimajo kaj iskati. Zavedajte se, da svetovni splet nikoli ničesar ne pozabi,« so zapisali. »Morda se vam posnetki vaših malčkov danes zdijo prisrčni, a lahko čez nekaj let za vašega otroka postanejo nekaj neskončno neprijetnega in celo sramotnega. Vaš otrok lahko zaradi teh fotografij nekoč celo postane žrtev nasilja ali ne dobi službe. Še huje: ljudje, ki so nagnjeni k pedofiliji, lahko takšne fotografije shranijo na svoje namizje in jih nato objavijo na spletnih mestih z izjemno kočljivo vsebino.«

Argumenti za in proti objavam

Pod objavo namške zvezne policije se se je sicer vnela dolga in vroča debata. »Tudi jaz menim, da otroci v osnovi nimajo kaj iskati na spletu,« je zapisal eden izmed komentatorjev. »Otrok nihče ne vpraša, ali si želijo, da se njihove fotografije objavijo na svetovnem spletu!« se je strinjal drugi. A veliko je bilo tudi takih, ki objavljanje fotografij svojih malčkov na svetovnem spletu zagovarjajo. Prepričani so namreč, da gre svet v smeri tako imenovanega Velikega brata, saj vsi vsem prisluškujejo, jih nadzorujejo in lahko vedno preverijo, kje se nahajajo. In prav zato bi po njihovem mnenju morali otroke čim prej soočiti s tovrstno izpostavljenostjo in jih navaditi na življenje »vsem na očeh«. Spet drugi po besedah psihologov fotografije otrok na družbenih omrežjih delijo enostavno zato, ker so ponosni na svoje potomce in želijo vsem pokazati največji dosežek v njihovem življenju.

Dejsto je, da tovrstni apeli ne bodo pomagali povsem umakniti fotografije otrok s svetovnega spleta, a kot pravijo policisti, bodo veliko dosegli že, če bodo starši naslednjič dobro premislili, ali se splača določeno fotografijo objaviti na spletu ali ne. »Če ste pri tem v dvomih, se ravnajte po preprostem pravilu: Predstavljajte si, da bi vaši starši objavili fotografijo vas v identični situaciji in premislite, kako bi nanjo reagirali vi, vaši nadrejeni, vaši sedanji prijatelji,« svetuje nemška policija.

Naši strokovnjaki iz Centra za varnejši internet pa imajo o tem svoje mnenje.

DojenčekDobro premislite, preden na svetovni splet naložite fotografijo vašega otroka. Kar se namreč enkrat znajde na internetu, tam tudi ostane – za vedno.(Foto: Thinkstock)

VIR:BIBALEZE.SI AVTOR:Ma.K. – FOTO:THINKSTOCK