Policisti v povezavi z bančnimi ropi prijeli 24-letnika in 28-letnika iz BiH, 26-letnik je še vedno na begu

Policisti so v zadnjem mesecu uspešno preiskali oborožena ropa bank v Straži pri Novem mestu in v Vipavi, s prijetjem storilcev pa preprečili vsaj še enega, že skrbno načrtovanega. Podrobnosti o tem so predstavili na novinarski konferenci.

Policisti so v zadnjem mesecu uspešno preiskali dva oborožena ropa bank, in sicer v Straži pri Novem mestu ter v Vipavi. S prijetjem storilcev so preprečili vsaj še enega, že skrbno načrtovanega.

Vodja Sektorja kriminalistične policije France Božičnik je povedal, da se je 11. aprila zgodil rop NLB v Straži. Nekaj po 9. uri sta vstopila oborožena in zamaskirana roparja in uperila orožje proti uslužbenki, zato jima je ta denar dala. Eden ga je dajal v PVC vrečko, drugi pa je ves ta čas usmerjal pištolo v stranke in uslužbence. Zunaj ju je pričakal tretji storilec in pobegnili so. Banko so oškodovali za 8.300 evrov. Novogoriški policisti in policisti GPU so z zbiranjem obvestil ugotovili, da sta roparja dva dni pred ropom pripotovala z avtobusom, najela avto in po ropu spet odpotovala. Pri preiskavi so jim z informacijami pomagali občani, pri čemer se jim je Božičnik zahvalil in izpostavil, kako pomembno je njihovo sodelovanje. Izkazalo se je, da so roparji načrtovali tudi izvedbo ropa na območju Trebnjega.

Vodja Sektorja kriminalistične policije Marino Pangos pa je pojasnil, da se je 30. aprila zgodil oborožen rop v Vipavi. Dva zamaskirana osumljenca, oborožena s pištolo in kladivom, sta vstopila v poslovalnico, v kateri takrat ni bilo nobene stranke. Od uslužbenk sta v tujem jeziku zahtevala gotovino. Ukradla sta okoli 14.000 evrov in peš zbežala. Zunaj ju je čakal tretji osumljenec in odpeljali so se. Roparja sta se skrila v gozd, voznik pa je z avtomobila snel tablice in se odpeljal v Ljubljano. Osumljenca sta v gozdu skrila vse predmete – pištolo, kladivo, oblačila, s seboj pa vzela le gotovino. Voznik ju je zvečer pobral in odpeljal v Ljubljano, kjer so prenočili, naslednji dan pa zapustili Slovenijo.

Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da gre za državljane BiH, stare 24, 26 in 28 let. 24-in 28-letnik sta se konec maja vrnila v Slovenijo in se pripravljala na nov rop. Iskala sta primerne kraje oz. inštitucije, kjer bi izvršila rop. 31. maja zjutraj so policisti v Ljubljani obema odvzeli prostost. V skladu s sodno odredbo so opravili preiskavo vozila, v soboto 2. junija pa so oba osumljena privedli k preiskalnemu sodniku, ki je zoper oba odredil pripor. Tretji ropar je še vedno na begu, policija ga išče.

Preiskanost oboroženih ropov bank je v Sloveniji sicer med 70 in 75 odstotki, v posameznih letih so imeli celo 100-odstotno preiskanost. V zadnjih letih so prijeli vse organizirane skupine, ki so na območje Slovenije prišle izvrševat oborožene rope finančnih institucij.

vir:24ur.com