PONOVNA OHLADITEV SPET GROZI S POZEBO - savinjska.info

PONOVNA OHLADITEV SPET GROZI S POZEBO

Za nami je prva močnejša ohladitev v času cvetenja zgodnjih koščičarjev.
Ponekod so že nastale poškodbe zaradi pozebe, predvsem na marelicah in zgodnjih breskvah. 🍑 V naslednjih dneh pričakujemo ponovno ohladitev. Tokrat ocenjujemo, da so v nevarnosti tudi breskve, ki so v polnem cvetenju v večjem delu Slovenije. Prve cvetove odpirajo tudi zgodnje češnje. 🍒 Skoraj povsod po Sloveniji so že odcvetele marelice. Kjer so cvetovi preživeli zadnjo ohladitev, so sedaj v fazi mladih plodičev, to je razvojna faza, ko so na mraz prav tako zelo občutljive.

🌡Temperatura zraka se bo že v torek zjutraj spustila malo pod ledišče, najhladneje pa bo v sredo in četrtek zjutraj. Zaenkrat kaže, da se bo ohladilo celo do -5 °C, na Goriškem do okoli -2 °C, v znanih mraziščih bo še hladneje. Tudi v petek zjutraj bo ponekod temperatura še pod lediščem. 🥶
http://meteo.arso.gov.si/met/sl/agromet/forecast/.

Pozorno spremljajte vremenske napovedi in razvoj vremena v prihodnjih dneh (povezava na vremensko napoved: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/text/).

Občutljivost različnih sadnih vrst na spomladansko pozebo v različnih fazah razvoja (Zinoni et al, 2000, povzeto po: Tehnološka navodila za zaščito pred spomladansko pozebo; http://kgzlj-dnn8.kividev.si/novice/ArtMID/915/ArticleID/914).

 
VIR: ARSO