POZOR: Po spletu krožijo lažne nagradne igre, preverite kako ravnati!

A poznate koga, ki je že zadel iPhone? Kaj pa darilni bon za najljubšo trgovino? Tud’ ne?

Na Varni na internetu smo prejeli večje število prijav uporabnikov zaradi lažnih nagradnih iger, v imenu različnih slovenskih podjetij.

V zadnji obravnavani različici lažne nagradne igre, so uporabniki prejeli SMS sporočilo s povezavo, ki najpogosteje vodi do lažne nagradne igre v kateri spletni nepridipravi v zameno za izpolnjeno anketo obljubljajo bogate darilne bone ali novi model pametnega telefona.

Pod pretvezo pridobitve neke želene nagrade, so uporabniki zavedeni v vpis podatkov o kreditni kartici. Na takšen način nastanejo mesečni stroški za »članarino«, pojavi pa se tudi tveganje za možnost kasnejše zlorabe kreditne kartice. Pogosto so uporabniki zvabljeni tudi v plačljivi SMS-klub, ki jim nakoplje dodatne stroške.

Uporabnikom, v primeru prejema tovrstnega SMS sporočila svetujemo, da le-ta enostavno ignorirajo in na povezavo, ki jo sporočilo vsebuje, ne klikajo.

Kaj narediti, če ste sledili povezavi v sporočilu?

  • V primeru, da ste povezavo odprli in na spletni strani vpisali podatke o kreditni kartici, se obrnite na svojo banko ali izdajatelja kreditne kartice.
  • Če ste goljufom zaupali svojo mobilno številko, se obrnite na svojega mobilnega operaterja in prosite za preklic oziroma odjavo iz plačljivih SMS klubov.
  • V primeru oškodovanja vam svetujemo, da oddate prijavo na  krajevno pristojni policijski postaji.

V postopku obravnave prijavljenih incidentov strokovnjaki SI-CERT ugotavljajo, da prejeta povezava v SMS sporočilu lahko preusmeri tudi do spletne strani preko katere se izvede prenos aplikacije za mobilne naprave. Analiza predmetne aplikacije je pokazala, da se v primeru namestitve mobilna naprava okuži s trojanskim konjem.  


Recept, kako prepoznate lažne obljube, je zelo preprost. Pomislite, preden kliknete in se spustite v lov za nagrado. Vprašajte se, zakaj bi vam nekdo dal nagrado, vredno skoraj tisoč evrov, v zameno za en sam klik, 1€ ali vašo telefonsko številko.

 

VIR:VARNINAINTERNETU.SIFOTO:VARNINAINTERNETU.SI