fbpx

Pripravite se, pred nami je najbolj vroč dan v letu. Bo padel rekord?

Temperature se bodo gibale okoli 35 stopinj, rekord izpred petih let tako ni ogrožen. 

LJUBLJANA – Danes se nam obeta vrhunec vročinskega vala. Živo srebro na termometrih naj bi se povzpelo do 35 stopinj, napovedujejo vremenoslovci. Današnji dan naj bi bil tudi najbolj vroč dan tokratnega vročinskega vala, a čeprav je večini zelo vroče, temperaturni rekord tokrat ni ogrožen. Ta je bil dosežen pred natanko petimi leti, ko so v nekaterih krajih po Sloveniji namerili celo čez 40 stopinj.

Približno enak čas leta 2013 je Slovenijo že zajel podoben vročinski val (trajal je od drugega do devetega avgusta). Takrat so se temperature povzpele celo čez neverjetnih 40  stopinj. Visoka toplotna obremenitev se je po takratnem vrhuncu nadaljevala še ves prihodnji teden, tokrat pa kot kaže ne bo tako, saj meteorologi napovedujejo ohladitev, ki jo mnogi izmed nas že nestrpno pričakujejo.

image

 Temperaturni rekordi iz leta 2013 FOTO: Arso

Vremenoslovci napovedujejo, da se nam bo v petek približala vremenska fronta, ki pa nas bo prešla v soboto. V petek bo sprva še sončno, sredi dneva pa se lahko začnejo pojavljati nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Temperature bodo od 27 do 24 stopinj. Krajevne padavine bodo ponehale v soboto, prišla bo tudi osvežitev.

Na agenciji za okolje še izpostavljajo, da za danes še vedno velja opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve. Drugo najvišjo stopnjo pripravljenosti so na Arsu razglasili za vso Slovenijo z izjemo severozahodnega dela, kjer velja tretja stopnja.

image

 Izdali so številna opozorila zaradi velike toplotne obremenitve, požarne ogroženosti in tudi neviht. FOTO: Arso
VIR IN LASTNIK ČLANKA:SLOVENSKENOVICE.SIAVTOR:P. Pa. –FOTO: Getty Images/istockphoto ,Arso