fbpx

Računovodja že nakazal nekaj tisoč evrov na lažni račun, a zadnji trenutek spoznal prevaro

Slovenska podjetja in organizacije so v teh dneh zopet tarča goljufov. Iz direktorjevega elektronskega naslova namreč na računovodstva podjetij prihajajo nenavadna elektronska sporočila z navodili o hitrem nakazilu med deset in petnajst tisoč evri na tekoči račun v tujini. Gre za lažna sporočila, zato ne nasedajte goljufom.

Na policijski postaji Postojna so v zadnjem obdobju prejeli dve prijavi kaznivih dejanji poskusa goljufije. Obema prijavama je skupno, da računovodje različnih družb ali javnih zavodov prejmejo elektronsko sporočilo neznanega storilca, ki se jim predstavi kot njihov direktor. V elektronskem sporočilu dobi računovodja navodila, naj določen znesek (običajno gre za zneske v več tisoč ali deset tisoč evrih) nakaže na tekoče račune neznanih bank. Pri tem storilci, ki se predstavijo kot vodje oziroma direktorji ‘napadene’ družbe ali zavoda, posredujejo številko tekočega računa in podatke o banki v tujini.

Žal so v enem primeru računovodjo družbe tudi uspeli prepričati, da je denar dejansko nakazala na navedeni tekoči račun, vendar so potem po hitrem posredovanju banke uspeli plačilo preklicati.

Policisti opozarjajo vse, naj bodo pozorni na pošiljatelje sporočila. Če se izpišeta ime in priimek, še ni nujno, da je to res ta oseba. Pozornost naj posvetijo elektronskemu naslovu, s katerega dobijo takšno nenavadno elektronsko pošto. Preverijo naj torej, če je naslov pravi in če sporočilo prihaja z legitimne domene. Ob vsakem najmanjšem dvomu v verodostojnost sporočila je treba to preveriti pri pošiljatelju in po drugih komunikacijskih kanalih.

Takšne prijave poskusov goljufij niso redke, prav tako se dogajajo tudi drugod po svetu. Več informacij o takšnih prijavah najdete tudi na naslednji povezavi centra za varno uporabo interneta.

vir:24ur.com