fbpx

Reševanje tovorne ladje na Hrvaškem ustavljeno

Hrvaški reševalci so ponoči ustavili reševanje turške tovorne ladje, ki je v nedeljo zaradi vdora vode začela toniti v bližini hrvaškega otoka Jabuka in so jo nameravali odvleči v ladjedelnico v Trogirju. Vanjo je namreč znova začela vdirati voda, poročajo hrvaški mediji.

Reševanje so ustavili nekaj več kot 20 navtičnih milj od Trogirja. Kapitan splitske luške kapitanije Davor Vidan v današnjem pogovoru za hrvaški radio ni izključil možnosti, da bo ladja potonila, a izrazil upanje, da bodo danes nadaljevali z vleko.

Potrdil je, da so ladjo ustavili 12 navtičnih milj severozahodno od otoka Drvenik Mali ter da so na kraju dogodka gasilci, ki črpajo vodo, ter potapljač, ki bo skušal ugotoviti, ali je možno ustaviti vdor vode v ladjo. Preden so v nedeljo začeli vleči ladjo proti Trogirju, so sicer na njen trup postavili aluminijasto ploščo in s tem preprečili vdor vode.

Medtem so v Split danes prepeljali tudi pet preostalih članov posadke, vključno s kapitanom, ki so se pridružili osmerici, ki so jih z ladje rešili v nedeljo. Hrvaške oblasti so tudi zatrdile, da onesnaženja ni bilo in da za zdaj niti ni nevarnosti, da bi prišlo do njega.

Poveljnik splitske postaje pomorske policije Joso Vujić je povedal, da bodo preiskali vzrok nesreče. Zaenkrat je znano, da je bilo vreme mirno in da ni bilo nobenega trčenja. Zato domnevajo, da je škoda na trupu ladje posledica starosti plovila.

Na 85-metrski ladji, ki je bila izgrajena pred 25 leti, je okoli 3000 ton sinter magnezita. Poleg tega je na njej še 70 ton pogonskega goriva in maziv. Ladja je plula iz Turčije proti Kopru.

vir:vecer.si