fbpx

Revni postajajo vse bolj revni

Četudi so letos pričakovali manj potreb po pomoči otrokom ob začetku šole, so v Nadškofijski karitas Maribor pomagali že 1718 otrokom iz 642 družin, kar je podobno kot lani.

Zaskrbljeni smo, da revni postajajo vedno bolj revni, še posebej ko gre za revščino med mladimi, celo med otroki, družinami in starejšimi. Država bo morala narediti več v boju proti razslojevanju,” je na včerajšnji tiskovni konferenci Nadškofijske karitas Maribor dejal generalni tajnik Darko Bračun in poudaril, da je “pomembno, da se zavedamo, da nismo odgovorni le zase, ampak tudi za drugega”.

Pred šolo pomagali 1718 otrokom

Kot običajno tak čas je tudi letos v ospredju pomoč otrokom ob vstopu v šolo. Četudi so pričakovali manj interesa, so (največkrat s šolskimi potrebščinami, delovnimi zvezki in drugim, denimo torbami, peresnicami …) pomagali že 1718 otrokom iz 642 družin, torej podobno kot lani. Pomoči potrebnih otrok je še več. Največkrat se za pomoč otrokom na karitas obračajo družine, kjer so starši brezposelni ali imajo prenizko plačo, družine z enim staršem ali družine z več osnovnošolci. Poleg socialne stiske jih največkrat pestijo tudi zdravstveni problemi in težave v duševnem zdravju. “Otroci nas potrebujejo,” je dejal Bračun in opozoril na akcijo pomoči otrokom, kjer je mogoče prispevati. Dostopna je tukaj.

Stiske so enako velike, če ne celo hujše

In kakšna je splošna slika? Kljub ugodnim gospodarskim kazalcem ostajajo stiske enako velike, če niso celo hujše, ugotavljajo. Na dan potrka na njihova vrata tudi do 250 ljudi, ki potrebujejo pomoč. Največje stiske so v primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic (za najemnino, elektriko, ogrevanje …) in drugih sprotnih obveznosti. Poleg brezposelnih (mnogim je poteklo nadomestilo in prejemajo samo denarno socialno pomoč in otroške dodatke) pomoč iščejo tudi zaposleni z najnižjimi dohodki in upokojenci, ki kljub skromnosti težko preživijo. Vedno večje je tudi povpraševanje po oblačilih in drugih rabljenih stvareh (posteljnini, posodi, igračah).

Otroci za otroke
V vseslovenski akciji Zvezek, s katero Karitas spodbuja osnovnošolce k solidarnosti med vrstniki, je sodelovalo 70 osnovnih šol, vrtcev in veroučnih skupin iz severovzhodne Slovenije, ki so skupaj zbrali 4143 šolskih potrebščin.

Letos so odobrili že 3153 prošenj za materialno pomoč. “Skupna pomoč Nadškofijske karitas Maribor je znašala 187.120 evrov,” je dejal Bračun, ki se je zahvalil mnogim darovalcem in dobrotnikom ter pozval k darovanju. Vsakdo lahko postane zlati dobrotnik Karitas – prispevek se lahko nakaže na transakcijski račun: IBAN SI56 6100 0001 7036 942 Nadškofijska karitas Maribor, Strossmayerjeva 15, 2000 Maribor, BIC: HDELSI22, koda namena: CHAR Zlati dobrotnik, referenca: SI00 294040.

Poleg materialne pomoči Karitas zelo poudarja tudi svetovalno delo z ljudmi v stiski. Letos so opravili že več kot 1200 informativno svetovalnih pogovorov, dobra četrtina uporabnikov potrebuje večkratno svetovanje, 65 so jih napotili na druge pristojne ustanove. Polno zasedeni so tudi vsi programi pomoči: v zavetišču za brezdomce vsako noč prespi od 20 do 23 ljudi, v dnevno oskrbo zavetišča se jih vključuje okoli 40, na brezplačni topli obrok v ljudsko kuhinjo Betlehem pride vsak dan 65 ljudi. Z donirano hrano vsakodnevno pomagajo 23 družinam in posameznikom; skupno je v to pomoč vključenih že 392 ljudi.

 

VIR:VECER.COMAVTOR:Tatjana Vrbnjak – FOTO:ANDREJ PETELINŠEK