fbpx

Severna Koreja se v zameno za pomoč noče odpovedati jedrskemu orožju

Severnokorejsko vodstvo je danes odločno zavrnilo, da bi se Pjongjang odpovedal svojemu jedrskemu orožju v zameno za gospodarsko pomoč.

Kot je danes po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA glede srečanja med ZDA in Severno Korejo sporočil namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Kim Kye Gwan, bo to edinstveno srečanje s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom odpovedano, če bodo ZDA enostransko vztrajale, da se Severna Koreja odpove svojemu jedrskemu orožju.

Kim je ZDA še obtožil, da želi Severno Korejo s političnim pritiskom stisniti v kot. Srečanje med Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom je napovedano 12. junija v Singapurju.

Južna Koreja obžaluje odpoved pogovorov o spravi

Seul pa je danes izrazil obžalovanje zaradi nepričakovane odpovedi načrtovanih pogovorov o spravi med Korejama. Južnokorejsko ministrstvo za združitev je ob tem Pjongjang pozvalo, naj se čim prej izvedejo pogovori, ki bodo “Korejskemu polotoku prinesli mir in blaginjo”.

Severna Koreja je svojo južno sosedo seznanila, da je preložila za danes predvideno srečanje zaradi vojaških vaj med Južno Korejo in ZDA.

vir:www.siol.net