Slovenija namenila humanitarno pomoč Siriji

Slovenija je Uradu Visokega komisarja za begunce (UNHCR) namenila humanitarni prispevek v višini 50.000 EUR za naslovitev nujnih humanitarnih potreb beguncev in notranje razseljenega prebivalstva v Siriji. S tem je Slovenija v celoti izpolnila zavezo, ki jo je dala v okviru ministrske konference v podporo prihodnosti Sirije in regije marca 2019 v Bruslju.

Humanitarne razmere v Siriji so še vedno zaskrbljujoče. Po podatkih Urada Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih dejavnosti (OCHA) več kot 11 milijonov ljudi potrebuje humanitarno pomoč, od tega skoraj 5 milijonov otrok. Humanitarna situacija se je v pretekli polovici leta dodatno poslabšala, kar je vplivalo na porast humanitarnih potreb med prebivalstvom. Preko 6 milijonov je notranje razseljenih ljudi, ki se soočajo s pomanjkanjem življenjskih potrebščin in primernih bivališč. Prav tako se v regiji še vedno nahaja preko 5,5 milijonov beguncev, od tega skoraj polovica otrok.

V okviru ministrske konference  v podporo prihodnosti Sirije in regije, ki je potekala od 12. do 14. marca 2019 v Bruslju, je Slovenija najavila humanitarno pomoč Siriji v višini 100.000 EUR. Prispevek v višini 50.000 EUR je bil v letu 2019 namenjen preko Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC), v letošnjem letu pa v enaki višini Uradu Visokega komisarja za begunce. Namenjena sredstva dopolnjujejo dvostranske projekte ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti in slovenskih nevladnih organizacij, usmerjene v zagotavljanje pomoči sirskemu prebivalstvu v Siriji ter beguncem v Libanonu in Jordaniji.

 

VIR: GOV.SI