fbpx

So vas prevarali pri nakupu vozila? To so vaše možnosti!

Nakup novega avtomobila je velik finančni zalogaj. Ker so cene nekaterih vozil vrtoglave, se številni odločajo za nakup rabljenega vozila. Z vozilom ste najprej zadovoljni, nato pa počasi odkrivate zgodovino, ki ni niti podobna opisu, ki ste ga prejeli pred nakupom. Kaj pa zdaj?

Prodajalec avtomobilov

(Foto: Thinkstock)

Pri nakupu rabljenega vozila se moramo zanesti na informacije, ki nam jih o vozilu poda prodajalec. Kar se očitnih napak tiče, gre za princip videno-kupljeno. Kaj pa ko se pokažejo skrite napake? Če se s prejšnjim lastnikom avtomobila ne boste mogli dogovoriti, boste lahko vse morebitne spore reševali le po sodni poti.

Če ste kupili vozilo od pravne osebe, vas ščitijo določila Zakona o varstvu potrošnikov. Stvarne napake lahko pri prodajalcu uveljavljate do enega leta po nakupu, poleg tega pa mora prodajalec tudi za rabljen avtomobil, ne glede na to, koliko ima prevoženih kilometrov, ponuditi garancijo, ki ne sme biti krajša od enega meseca.

Nekaj napotkov:

1. Avtomobil si vedno oglejte pri dnevni svetlobi in se izogibajte nakupu ob slabi vidljivosti. Pozorni bodite na vodne madeže v notranjosti (slabo tesnjenje), rjo ali korozijo na karoseriji, drugi odtenek barve (je bil del zamenjan?) … Ali stikala delujejo? V kakšnem stanju so sedeži? Naslonjala? Je strop opraskan?

2. Na ogled pojdite z nekom, ki se spozna na avtomobile.

3. Avtomobil preizkusite in se zapeljite do avtomehanika, ki mu zaupate, da preveri motor in tekočine ter kako izrabljeni so posamezni deli avtomobila.

Na kaj biti pozoren?

1. Če prodajalec poudarja, kaj vse je popravil v zadnjem času, potem imate na dlani odgovor na vprašanje, zakaj sploh prodaja. Ker ga ves čas popravlja in je sit stroškov! Tudi če ovinkari, ima zagotovo kaj za bregom.

2. Povprečen voznik na leto prevozi od 10.000 do 20.000 kilometrov. Če ima vozilo veliko več prevoženih kilometrov, je bilo verjetno uporabljano za službene namene. Pozanimajte se, kako je bilo vozilo voženo. Je uvoženo?

3. Med testno vožnjo spustite volan. Vozilo zavija? Lahko da je treba opraviti optiko, lahko je bilo vozilo karambolirano.

4. Preverite, ali pretikanje v vse prestave poteka gladko.

5. Volan ne sme ‘poskakovati’, tresenje pa lahko pomeni, da kolesa niso uravnotežena.

6. Kakšen je mrtvi hod volana? Volan se sme sicer zavrteti za največ dva prsta, ne da bi se prednja kolesa premaknila, sicer so lahko končniki obrabljeni, lahko so težave tudi pri volanskem prenosu (zobati letvi). Ugasnite motor in volan poskusite zavrteti. Če kaj poka ali škrta, potem je avto verjetno potreben popravila.

7. Preverite tudi obrabljenost ležajev. To storite tako, da z roko močno zatresete kolo. Če imajo kolesa ‘zračnost’, potem so ležaji verjetno obrabljeni.

8. Preizkusite delovanje zavor! Zavorne obloge morajo biti debele vsaj 5 milimetrov. V vednost: pri normalni vožnji se na 100.000 km obrabijo do cca. 0,7 mm. Diski naj ne bodo popolnoma zarjaveli. Če so popolnoma novi, se pozanimajte, zakaj.

9. Preizkusite delovanje ročne zavore. Če jo morate ‘zategniti’ do konca, da avto na klancu stoji pri miru, potem nekaj ni v redu.

‘So kilometri realni?’

To je verjetno vprašanje, ki ga postavi vsakdo ob nakupu rabljenega vozila. Če so prevrteni, tega ne bo priznal nihče. Preglejte dokumentacijo, kdaj so bili opravljeni servisi, v servisni knjigi je namreč ob vsakem pregledu popisano tudi stanje števca kilometrov. Pri nekaterih znamkah je na voljo tudi elektronska knjižica, stanje pa lahko preverite pri pooblaščenem servisu ali na spletu (seznam spletnih strani najdete na spletnem mestu slovenske policije). Če ima vozilo, staro okoli 5 let, le okoli 30.000 prevoženih kilometrov, je mogoče dvoje: ali je avto vozila oseba le občasno (če morda kupujete od starejše osebe ali nekoga, ki avta resnično ne uporablja), ali pa so bili kilometri prevrteni in je bilo vozilo veliko več voženo. Da so prevrteni, ugotovite po obrabi vozila (obraba zavornega pedala, ali so bile na sovoznikovi strani nameščene stopalke in je bilo vozilo voženo v avto šoli … na izpuhu naj ne bo rje).

Rabljen avtomobil

(Foto: B.G.)

Kupili mačka v žaklju, a nimate denarja za iskanje pravice po pravni poti?

Postopki na sodišču so lahko dolgotrajni, zapleteni in brez ustreznega znanja smo skorajda vedno že vnaprej obsojeni na neuspeh. Nakopljemo si le še visoke sodne stroške in stroške izvedence. Kar lahko storite, je, da pravočasno sklenite zavarovanje pravne zaščite pri zavarovalnici ARAG, ki prevzame riziko visokih odvetniških in sodnih stroškov namesto vas! Pravna zaščita pomeni, da vam pomagajo v primeru veliko okoliščin, ko se moramo za pravico boriti na sodišču: prometna nesreča, spor z delodajalcem zaradi neupravičenega znižanja plače, odpovedi, neizplačila regresa … spora s sosedom zaradi meje, služnosti, emisij ali iz katerega drugega razloga, spori v zvezi z dedovanjem, preživnino ali skrbništvom … To pa lahko dopolnite z izbiro ustreznega paketa (Varnost, Služba, Promet, Družina, Nepremičnine) ter tako še dodatno zaščitite sebe in družino.

Pri izbiri paketa Promet boste med drugim lahko uveljavljali pravice glede svojega vozila tako pri zavarovalnici kot na servisu, tudi če se recimo na vašem novem vozilu neprestano ponavljajo iste okvare, ki jih prodajalec kljub večkratnim popravilom ne odpravi. Uveljavljali boste lahko odškodnino za vašo poškodbo v prometni nesreči, pridobili zastopanje v postopkih odvzema vozniškega dovoljenja, če boste povzročili nesrečo ali naredili prometni prekršek.

Mislite vnaprej!

Zavarovanje ne velja za primere, ki so se zgodili pred začetkom zavarovanja, zato morate svoje pravice zavarovati pravočasno, torej še preden se vam kaj zgodi. Samo s pravočasno sklenitvijo zavarovanja pravne zaščite lahko poskrbite, da boste v vseh teh in tem podobnih primerih ustrezno zaščiteni, pri tem pa vaša denarnica ne bo utrpela velike škode.

vir:moskisvet.si ,arag.si   ni sponzorirana objava / je pa koristna za naše bralce 😉

Inline
Inline