fbpx

Telefoniranje na dopustu? Da, a poceni je le v …

Pogovarjanje po telefonu, pošiljanje sporočil in prenos podatkov v Evropski uniji so za slovenske uporabnike razmeroma poceni. Drugod so lahko visoki stroški uporabe mobilnega telefona. Preverite še, kaj dobite za en megabajt!

Od lani ni razlike ob uporabi telefona v Sloveniji ali drugod v Evropski uniji. V času gostovanja se vam storitve odštevajo od zakupljenih enot po paketu, po porabi pa vam operater lahko zaračuna enote po ceni, kot če bi jih porabili doma. Najbolj ugodni so paketi z neomejeno količino podatkov, pri katerih se prenos podatkov ob preseženi določeni količini samo upčasni in se ne zaračunava dodatno. V Evropski uniji ni razlik v obračunu storitev, ne glede pri katerem operaterju gostuje uporabnik. Edina razlika je lahko v tehnologiji omrežja – 3G ali LTE – in jakosti signala.

Drugače je zunaj območja evrotarife, kjer so lahko zelo visoki stroški gostovanj. Slovenski operaterji ponujajo različne pakete in ugodnosti, kateri je najboljši za vas, je odvisno od vaši potreb. Praviloma je pametno za določeno ceno zakupiti enote v državah nečlanicah, morda se izplača tudi kupiti SIM kartico domačega operaterja.

Zunaj Unije je priporočljivo ročno izbrati operaterja, saj imajo slovenski ponudniki mobilne telefonije z določenimi sklenjene pogodbe, po katerih so najbolj ugodne cene. Pri A1 sta v BiH najugodnejša BH Mobile in Mtel, v Srbiji Vip, v Egiptu Vodafone, v Turčiji Vodafone, v ZDA AT&T. Cene za omenjena omrežja so enotne za vse zgoraj navedene države: odhodni klic je 2,60 evra na minuto, dohodni klic 1,60 evra na minuto. Sporočilo SMS je pol evra, prenos podatkov 8,90 evra na megabajt. Izbira partnerskega operaterja se izplača, saj lahko v nasprotnem nastanejo dodatni stroški. Pri A1 na primer obračunajo odhodni klic 3,60 in dohodni klic dva evra na minuto, SMS je dražji za 10 centov, prenos podatkov stane 9,90 evra na megabajt.

Pri Telekomu tudi nudijo možnost zakupa v državah brez evrotarife. Cene v BiH, Črni gori, na Kosovem, Makedoniji, Srbiji in Švici:

– odhodni klic v Slovenijo: 2,65 evra/minuto
– odhodni klic v EU: 2,65 evra/minuto
– odhodni klic v preostale države: 2,65 evra/minuto
– dohodni klic: 1,6 evra/minuto
– paketni prenos podatkov: evro/100 kB
– poslano sporočilo SMS: pol evra/SMS

Cene v ZDA, Turčiji in Egiptu:

– odhodni klic v Slovenijo: 3,76 evra/minuto
– odhodni klic v EU; 3,76 evra/minuto
– odhodni klic v preostale države: 3,76 evra/minuto
– dohodni klic: 2,03 evra/minuto
– paketni prenos podatkov: 1,2 evra/100 kB
– poslano sporočilo SMS: pol evra/SMS

Pri Telemachu uporabnikom ponujajo različne ugodnejše zakupe količin v državah brez evrotarife. Cene v BiH, Črni Gori, na Kosovem, Makedoniji, Srbiji, Švici in ZDA pa so sicer:

– odhodni klic v Slovenijo: 2,5 evra/minuto
– odhodni klic v EU: 2,5 evra/minuto
– odhodni klic v preostale države: 2,5 evra/minuto
– dohodni klic: evro/minuto
– paketni prenos podatkov: 0,4768 evra/100 kB
– poslano sporočilo SMS: 0,3 evra/SMS

Pri Telemachu se upočasni prenos podatkov po porabi zakupljene količine. Ponujajo različne pakete z različnimi prenosi podatkov, uporabnik se odloči za zanj najbolj ugodbega. Pravijo, da so njihove storitve za uporabnike, ki gostujejo v BiH, Srbiji, Turčiji in ZDA trenutno najugodnejše na slovenskem trgu. Med drugim za 10 evrov na mesec ponujajo paket ZDA neomejeno.

Pri Hot Mobilu (Hofer) so cene v evropskih državah enake kot doma, in sicer znašajo:

– odhodni klici: 0,039 evra na minuto,
– SMS: 0,039 evra za SMS,
– MMS: 0,039 evra za MMS.

Prenos podatkov nad zakupljeno količino v Evropski uniji posebej zaračunajo. Tako uporabnik, ki preseže zakupljeno nad 4,1 gigabajta, na primer za dodatno uro pogovorov plača od 2,34 evra in za na primer dodatnih 100 sporočil SMS plača 1,22 evra.

Cene za storitve med gostovanjem za uporabnike Hot Mobila v BiH (BH Telecom), Črni Gori (Telenor), na Kosovu (Ipko Net kosovo) in Srbiji (Vip mobile) znašajo:

– odhodni klici v EU: 1,10 evra na minuto,
– odhodni klici izven EU: 2,50 evra na minuto,
– dohodni klici: 0,40 evra na minuto,
– SMS v EU: 0,30 evra za SMS,
– SMS izven EU: 0,30 evra za SMS,
– MMS: 0,30 evra za MMS,
– prenos podatkov na MB: 3,50 evra.

Cene za storitve med gostovanjem v Egiptu (Vodafone Egypt), Švici (Swisscom (Switzerland), v Turčiji (Vodafone Telekomunikasyon A.S) in v ZDA (AT&T Mobility LLC) so:

– odhodni klici v EU: 1,70 evra na minuto;
– odhodni klici izven EU: 2,50 evra na minuto;
– dohodni klici: 0,40 evra na minuto;
– SMS v EU: 0,35 evra za SMS;
– SMS izven EU: 0,35 evra za SMS;
– MMS: 0,35 evra za MMS;
– prenos podatkov na MB: 4 evre.

Vse večje količine prenosa podatkov

Operaterji so z novim letom tudi povečali količine prenosa podatkov med gostovanjem v Evropski uniji. Glede prenosa podatkov v tujini lahko operaterji uporabnikom po domačih cenah ponudijo le določen del zakupljenih količin, na preostanek smejo zaračunati pribitek. Strošek, ki si ga operaterji zaračunavajo med seboj, je šest evrov na gigabajt prenesenih podatkov. Do leta 2020 se mora medoperaterska cena znižati na 2,50 evra.

Se pri prenosu podatkov sprašujete, kaj sploh dobite za vaš denar? Skušali vam bomo razložiti.

1024 bajtov = 1 kilobajt (KB)

1024 KB = 1 megabajt (MB)

1024 MB = 1 gigabajt (GB)

1024 GB = 1 terabajt ((TB)

Megabajt prenosa podatkov (vir: Telekom Slovenije) na primer pomeni 50 elektronskih sporočil, tri objave s fotografijo na družbenih omrežjih, pol minute video prenosa (120 MB/uro), 15 sekund prenosa HD-videoposnetka (306 MB/uro) in dve minuti prenosa glasbe (30 MB/uro) in ogled spletnega mesta (1 MB). Uporabnik pa lahko na mobilnem telefonu namesti aplikacijo, s pomočjo katere meri prenos podatkov.

Seveda pa je najbolj priporočljivo izbrati brezično povezavo, če je na voljo. Samo prej preverite, ali je varna! Pa lepe in brezkrbne počitnice vam želimo!

vir:cekin.si