To bodo najbolj in najmanj iskani poklici v novem letu

Zavod RS za zaposlovanje je prvič izvedel raziskavo Poklicni barometer.

Septembra letos so na Zavodu RS za zaposlovanje prvič izvedli raziskavoPoklicni barometer . Z njo napovedujejo, kateri poklici bodo v prihodnjem letu najbolj iskani, pri katerih bo razmerje med iskalci zaposlitve in prostimi delovnimi mesti uravnoteženo in kateri poklici bodo beležili presežek. Raziskavo so izvedli na sedmih območnih službah zavoda: Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Koper, Trbovlje in Sevnica.

Kadra bo premalo

Na zavodu so ugotovili, da bodo v letu 2019 pri velikem številu poklicev potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela. Med takimi poklici, kjer bo kadra premalo, so na primer vojaki, varnostniki, vozniki avtobusov, pripravljalci hitre prehrane, natakarji in fizični delavci (upravljalci, mehaniki in drugi delavci).

Navedli so tri ključne razloge za primanjkljaj. Kot prvega pomanjkanje kandidatov v določenem poklicu. Drugi razlog je, da kader sicer obstaja, a je premalo usposobljen. Kot zadnjega izmed razlogov pa so navedli delovne pogoje, torej plačo, neugoden delovni čas in težko fizično delo, ki odvračajo kandidate, da bi zaposlitev iskali v teh poklicih.

slovenska vojska | Avtor: Saša Despot SAŠA DESPOT

Pri vojakih so pomanjkanje navedle vse območne službe, kot razlog za pomanjkanje pa so prav tako vse območne službe navedle delovne pogoje. Tudi varnostnikov primanjkuje pri vseh območnih službah. Pet jih je navedlo, da zaradi delovnih pogojev, po ena pa zaradi neusposobljenega kadra in pomanjkanja kadra. Vse območne službe beležijo pomanjkanje voznikov avtobusov in natakarje, oboje največ zaradi pomanjkanja kadra. V Kopru, Ljubljani in Mariboru pa primanjkuje pripravljalcev hitre prehrane, povsod zaradi delovnih pogojev, ki potencialnim kandidatom ne ustrezajo.

Poklici, ki bodo beležili presežek

Učitelji razred šola darilo konec šole | Avtor: Profimedia PROFIMEDIA

Kljub pomanjkanju kadra v veliko poklicih, pa bodo nekateri vseeno beležili presežek. Tajniki, fotografi, novinarji in učitelji razrednega pouka predstavljajo zgolj del. Če so tajniki v presežku v evidencah prav vseh območnih služb, pa so fotografi v presežku povsod, razen v Sevnici, kjer je razmerje med povpraševanjem in ponudbo delovnih mest zanje uravnoteženo. Povpraševanje po novinarjih bo uravnoteženo v Kopru, Novi Gorici, Sevnici in Trbovljah. V presežku bodo v Celju, Mariboru in Ljubljani. V Ljubljani napovedujejo tudi presežek učiteljev razrednega pouka.

 

VIR:ZURNAL24.SIAVTOR:D. A.FOTO:Saša Despot, Shutterstock, Profimedia