V Avstriji med najstniki najbolj priljubljen WhatsApp

Avstrijski center za varnejši internet je objavil rezultate vsakoletne raziskave med mladimi o uporabi družabnih omrežij in aplikacij. Najbolj priljubljeni letos so WhatsApp, YouTube in Instagram.

Med najbolj uporabljanimi družabnimi omrežji in aplikacijami letos ni večjih sprememb. Raziskava, ki so jo v Avstriji izvedli lani decembra med najstniki, starimi od 11 do 17 let, je pokazala, da je na prvem mestu aplikacija za sporočanje WhatsApp, ki jo uporablja 96 % najstnikov, sledijo pa Youtube s 95 %, Instagram z 81 %, Snapchat in TikTok s po 70 % in Discord s 46 %. Messenger uporablja 27 % najstnikov, Viber, ki je med najbolj popularnimi pri nas, pa 14 %.

V enem letu sta delež med uporabniki najbolj povečala TikTok (za 13 %) in Discord (tudi za 13 %). Kar 77 % uporabnikov TikToka ga uporablja dnevno, kar je več kot v primeru YouTuba (64 %). Discord je bolj priljubljen pri mlajših najstnikih. V starostni skupini od 11 do 14 let ga uporablja 53 % najstnikov. Na deležu pridobiva tudi Roblox, ki se je prvič uvrstil na lestvico, uporablja pa ga 21 % najstnikov.

Facebooku se priljubljenost znižuje. Uporablja ga le 29 % najstnikov, delež pa se mu je v enem letu zmanjšal za 5 %.

Glede na spol obstajajo razlike med uporabniki posameznih družabnih omrežij. TikTok in Pinterest sta bolj popularna med dekleti, medtem ko sta Twitch in Discord bolj priljubljena pri fantih.

 

VIR: SAFE.SI