V Avstriji razmišljajo o dvigu minimalne zajamčene pokojnine za 40 let pokojninske dobe na 1200eur!

Kot piše VECER.COM:

Kaj za vraga delajo drugače na severni strani Alp, kjer se moški lahko upokojujejo pri 65 letih, ženske pa že pri 60 letih – in to s spodobnimi pokojninami?

Poleg tega pa se novi upokojenci lahko nadejajo tudi nekoliko višjih pokojnin. Seveda niti slučajno ne takih, ki jih imajo naši severni sosedje Avstrijci, kjer povprečna pokojnina znaša okoli 80 odstotkov povprečne neto plače, povedano v številkah, okoli 1800 evrov. Pri nas pa le še borih 59 odstotkov, saj se vse od leta 1992, ko je znašala zavidljivih 78 odstotkov, znižuje.

Ko politike vprašaš, zakaj taka razlika, glede na to, da imata državi povsem primerljiv pokojninski sistem, vam bodo nanizali sto in en razlog. Od tega, da imajo v Avstriji pač boljše plače in zaradi tega boljše pokojnine, ki seveda z odstotki nimajo nobene veze. Do tega, da ima Avstrija višji BDP, kar je sicer res, a res je tudi, da namenja višji delež BDP-ja za pokojnine (okoli 14 odstotkov) kot Slovenija (devet odstotkov). Leta 2018 smo tako za pokojnine pri nas porabili celo dva odstotka manjši del BDP kot leta 2013, kar ni le v nasprotju s porastom števila upokojencev, ampak tudi trendom po Evropi.

Pri nas pa se še vedno varčuje, pri sedanjih in bodočih upokojencih, ki imajo in bodo imeli za dobrih sedem odstotkov nižje pokojnine tudi zaradi neusklajevanja v preteklih letih. Po nekaterih izračunih se je v letih, ko so se pokojnine le delno usklajevale z rastjo plač in življenjskih stroškov – ali pa sploh ne, privarčevalo milijardo evrov.

Preostanek članka si lahko pogledate na tej POVEZAVI

 

VIR:VECER.COMAVTOR: Tanja Fajnik Milakovič – FOTO:PIXABAY