ČRNA KRONIKASLOVENIJA

V letošnji Railpolovi akciji pri nedovoljenem, smrtno nevarnem prečkanju tirov odkrili kar 74 oseb

V tednu aktivnosti za večjo varnost v železniškem prometu, od 25. septembra do 2. oktobra 2023, smo policisti skupaj s predstavniki Slovenskih železnic po vsej državi poostreno nadzirali prehajanje čez progo in obnašanje na vlakih. Preverjali smo predvsem kršitve, povezane z nedovoljenim prehajanjem železniške proge. Prehajanje proge tam, kjer ni prehoda, je namreč smrtno nevarno. Kljub temu pa preveč ljudi to še vedno vsakodnevno počne.

Medvode2

V Railpolovi akciji letos sodelovalo 646 policistov

Med enotedenskim nadzorom prehajanja železniške proge in obnašanja na vlakih smo na 358 železniških prehodih kontrolirali 132 pešcev, 65 kolesarjev in 101 voznika ostalih vozil. Pri tem smo odkrili 74 kršitev, ko so osebe prečkale tire, kjer je to prepovedano. Policisti in nadzorniki slovenskih železnic so jim v 12 primerih izrekli opozorilo, zoper 58 kršiteljev pa je bil podan predlog pristojnemu prekrškovnemu organu.

Opravili smo tudi 112 pregledov kritičnih mest na železnici (predori, mostovi in drugo) ter z namenom ozaveščanja mladih o varnosti v železniškem prometu v šolah izvedli osem predavanj.

IMG 7691

Skupaj s predstavnico Slovenskih železnic pa so policisti za več sto dijakov Srednje šole tehniških strok Šiška in Srednje frizerske šole Ljubljana pripravili delavnice na temo varnosti v železniškem prometu. V Šiški je namreč večji, sicer zavarovan železniški prehod, ki ga dijaki na poti v šolo in domov večkrat dnevno prečkajo, številni pa se v šolo zaradi bližine postajališča pripeljejo tudi z vlakom. Posamezne delavnice so bile opravljene tudi po drugih šolah na območju Slovenije.

Railpol logo 2023

 

Preventivna akcija je potekala pod okriljem Railpolove delovne skupine za preiskovanje železniških nesreč in dogodkov, njen namen pa je bil dvigniti varnostno kulturo tako pri obnašanju na vlaku kot pri prečkanju železniških prehodov in s tem izboljšati splošno varnost v železniškem prometu.

Povezane vsebine

Rail Action Week. Začenjamo teden aktivnosti za večjo varnost v železniškem prometu

Stop! Prednost ima življenje – pravila, ki veljajo na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge

Varno čez tire 

RAILPOL 

 

 

vir: policija.si