fbpx

Vodji Štajerske varde Andreju Šišku spet odvzeli prostost

Vodjo Štajerske varde sumijo ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Andreja Šiška so danes zjutraj znova odpeljali policisti, potem ko je preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Mariboru v nedeljo zvečer zanj odredil izpustitev na prostost.

Njegov odvetnik Viktor Osim je za Delo povedal, da je senat sodišča ugodil pritožbi tožilstva, zato so Šiška okoli 7. ure zjutraj obiskali policisti in ga znova odpeljali v pridržanje. S klientom je že govoril in na odločitev sodišča se bosta pritožila. Odločitev bo potem predvidoma znana v četrtek ali petek, je še dejal Osim.

Policisti so ga prvič aretirali po hišnih preiskavah v četrtek na njegovem domu v Mariboru. Po večurnem zaslišanju v nedeljo popoldne je preiskovalni sodnik odločil, da ni razlogov za pripor, zato so ga izpustili na prostost. Zadeva je nato šla v odločanje na zunajobravnavni senat, ki je po besedah Osima odločil drugače kot preiskovalni sodnik. Zato so Šiška davi ponovno odpeljali za rešetke.

V primeru, da zunajobravnavni senat ob odločanju o nestrinjanju med preiskovalnim sodnikom in tožilstvom odredi pripor zoper določeno osebo, je zoper ta sklep dopustna pritožba na višje sodišče. Tožilstvo je pripor zahtevalo zaradi ponovitvene nevarnosti.

Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

Šiško je sicer v torek v izjavi za medije v Mariboru povedal, da je šlo pri spornem postroju, zaradi katerega ga je policija pridržala, le za provokacijo. »Namen je bil odpreti ljudem oči,« je dejal. Poudaril je, da na postroju, katerega posnetki so se pojavili na družbenih omrežjih, niso imeli pravega orožja, temveč le airsoft replike.

VIR:DELO.SIAVTOR:S. S., STA – FOTO:AP

Inline
Inline