fbpx

Župan Mestne občine Celje sprejel upokojenega celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška, Savinjska

Celje, 11. oktober 2018 – Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot se je danes zahvalil upokojenemu celjskemu škofu msgr. dr. Stanislavu Lipovšku za osem let vodenja Škofije Celje in vse dobro, kar je v tem času naredil za mesto.

 

Župan se je msgr. dr. Lipovšku posebej zahvalil za povezovalno, angažirano in ekumensko delo, saj se je kot škof zavzemal za dialog in sodelovanje med vsemi verskimi skupnostmi v Celju. Cerkvi in svojemu poklicu je bil vedno zelo predan, pri svojem delu pa je vselej poudarjal tudi ljubezen do Celja. Njegovo pastoralno delovanje zaznamuje velika odprtost do drugače mislečih, predvsem do ekumenskega dela in zbliževanja s pravoslavnimi in evangeličanskimi kristjani.

Msgr. dr. Stanislav Lipovšek je Celjan z veliko začetnico, ponosen na celjsko zgodovino, dosežke Celjanov in razvoj mesta, kar je danes tudi poudaril v svojem nagovoru pri županu. Bogato zgodovinsko dediščino s ponosom predstavlja doma in v tujini. Sodeloval je pri postavitvi obeležja Barbari Celjski v katedrali Sv. Vida v Pragi leta 2013 in tam daroval mašo za Celjane. Z veseljem in odgovornostjo se je odzival na vabila in se udeleževal mnogih prireditev v mestu.

Letos je msgr. dr. Lipovšek obhajal zlato mašo ob 50 letnici mašništva. 18. septembra 2018 je Papež Frančišek sprejel njegov odstop, ki mu ga je podal ob dopolnjenih 75 letih.

Župan je upokojenemu škofu v zahvalo podaril grafiko Starega gradu Celje, akademske grafičarke Tamare Shelest iz Minska (Belorusija), ki je nastala na Mednarodni grafični delavnici Galerije likovnih del mladih v Celju, leta 2009. Msgr. dr. Lipovšek pa je županu podaril Celjski Kristogram iz druge polovice 4. stoletja in se vpisal v knjigo častnih gostov mesta Celje.

VIR:MESTNA OBČINA CELJE

Inline
Inline