15. Dan gasilca praznovali v Tepanju, Slovenske Konjice, Savinjska regija

V Občini Slovenske Konjice, Savinjska regija, smo skupaj z Gasilsko zvezo Slovenske Konjice, Poveljstvom civilne zaščite Občine Slovenske Konjice, Prostovoljnim gasilskim društvom Tepanje ter z gasilkami in gasilci naše občine praznovali Dan gasilca – dan solidarnosti. Prireditev se je tradicionalno začela natanko ob 18.09, letos v Tepanju, kjer domače PGD praznuje 90 let svojega obstoja.

15. prireditev zapored nas je spomnila na hudo neurje s točo, ki je 9. avgusta 2004 hudo prizadelo širše območje Konjiškega. Natančno ob 18. uri in 9 minut so takrat zatulile sirene in postavile na preizkušnjo našo solidarnost, čut za sočloveka in voljo pomagati. To preizkušnjo smo več kot uspešno prestali. Dravinjsko dolino je takrat prevel duh solidarnosti in nas povezal do te mere, da je bil 9. avgust tudi formalno razglašen za občinski praznik.

Letos smo praznovali v Tepanju, saj je leto jubilejno za PGD Tepanje, ki praznuje častitljivih 90 letaktivnega, požrtvovalnega in nesebičnega delovanja. V februarju so praznik obeležili s slavnostnim občim zborom, na Dnevu gasilca pa so predstavili tudi jubilejni zbornik z naslovom Tepanje, moj kraj, moj dom: PGD Tepanje 90 let, avtorja Florjana Jančiča. Društveno moč danes sestavlja 144 pionirjev, mladincev, članov in veteranov. Požarno varnost v kraju predstavlja društvena operativna enota z 38 člani, ki imajo opravljenih 70 tečajev za gasilske specialnosti. S strokovnim izobraževanjem in z visoko gasilsko tehniko ter opremo pa je društvo doseglo popolno usposobljenost za vse vrste intervencij v svojem požarno-varstvenem okolišu in za sodelovanje z drugimi gasilskimi društvi.

Slovesnost je bila prava priložnost, da smo se zahvalili tistim, ki svoj prosti čas in srce v veliki meri poklanjajo delovanju gasilstva Dravinjske dolite. Plakete GZ Slovenske Konjice so prejeli nekatere gasilke in gasilci, ki sta jim priznanja podelila župan, gospod Darko Ratajc in predsednik Gasilske zveze Slovenske Konjice, tovariš Tomaž Pahole: bronaste plakete so prejeli Primož Bajda (PGD Slovenske Konjice), Silvo Brumec (PGD Zbelovo), Luka Burič (PGD Tepanje), Zdenko Gaber (PGD Draža vas), Ludvik Godec (PGD IC Konus), Darinka Ljubič Grobelšek (PGD Tepanje) in Matija Trebovc – Mito (PGD Žiče), zlati plaketi pa Jurij Hohler(PGD Tepanje) in Terezija Krajnc – Zinka (PGD Tepanje). Čestitamo vsem!

Na slovesnosti so nastopili člani Godbe na pihala LjubečnaMoškega pevskega zbora Prihova in flavtistka Katja Zupan. Poleg župana, avtorja jubilejnega zbornika in predstavnikov GZ Slovenske Konjice, pa so se je udeležili tudi številni visoki gostje iz gasilskih vrst, med njimi namestnica predsednika GZS, dr. Janja Kramer Stajnko, predstavnik Uprave RS za zaščito in reševanje Celje, Boštjan Oprešnik, predsednik Komisije za veterane pri celjski regiji in nagrajenec Matevža Haceta, tovariš Alojz Tirgušek in regijski poveljnik, tovariš Bojan Hrepevnik. S svojo prisotnostjo so slovesnost počastili tudi predstavniki prijateljskih gasilskih društev iz Republike Hrvaške – predstavniki prijateljskega društva GZ Slovenske Konjice iz Grada Zabok ter predstavniki prijateljskih društev PGD Tepanje –  DVD Brezova, Zlatar, Butinac in Pakrac.

Hvala vsem gasilkam in gasilcem ter ostalim obiskovalkam in obiskovalcem, ki ste nas in občinski praznik počastili s svojo udeležbo.

 

VIR:SLOVENSKEKONJICE.SI