Ali bodo v bloku 5 in 6 Termoelektrane Šoštanj skurili tudi do 150tisoč ton odpadkov? - savinjska.info

Ali bodo v bloku 5 in 6 Termoelektrane Šoštanj skurili tudi do 150tisoč ton odpadkov?

Kot piše VECER.COM:

Prebivalci Šaleške doline so (pre)malo seznanjeni z namero Teša, da naj bi kurili odpadke. Poznavalci pa opozarjajo, da iz te moke kruha ne bo.

Še največ o nameri Termoelektrarne Šoštanj (Teš), da bi v bloku šest “kurili tudi odpadke”, v zadnjem času vedo šoštanjski svetniki. Na zadnji junijski seji jim je predstavnik Teša Jože Lenart predstavil projekt, ki bi osrečil okoljsko ministrstvo, ki si v zadnjem času vse bolj beli glavo s smetmi, Tešu pa bi pomagal krpati minus. Povedal je, da bi na leto, skupaj s premogom, v bloku pet in bloku šest skurili do 150 tisoč ton odpadkov, sosežig pa naj bi začeli konec leta 2020. A le, če bodo prepričani, da gre za čisto tehnologijo.

Velenjski svetniki o vsem tem vedo bore malo. Še nekdanji prvi mož Teša in sedanji velenjski podžupan je na zadnji seji dejal, da so bolj ali manj vse, kar vedo, razbrali iz medijev. Vsaj uradno. “Neformalno smo kontaktirali vodstvo HSE (lastnico Teša, op. p.), da nam dajo relevantne informacije. Preliminarna študija obstaja, ni pa še narejena presoja vplivov na okolje. Ko bo ta narejena – zaključena naj bi bila še v letošnjem letu – bodo javnost seznanili z izsledki te presoje. Do takrat pa se je težko o tem pogovarjati,” je svetnikom pojasnil velenjski podžupan. A kljub temu, da študije vplivov na okolje še ni, je Lenart šoštanjskim svetnikom zagotavljal, da so v Tešu naredili modelno študijo sosežiga in da prvi rezultati kažejo, da bi emisije ostale znotraj mejnih vrednosti. In hkrati še poudaril, da ljudem ne bodo ničesar vsiljevali. “Če ne bomo prepričani, da je to res čista tehnologija, nimamo namena tega početi.”

Preostanek članka si lahko pogledate na tej POVEZAVI

 

VIR:VECER.COMAVTOR: Rozmari Petek – FOTO:PIXABAY