Ali lahko posamezniku inšpektor napiše kazen za neuporabo maske? - savinjska.info

Ali lahko posamezniku inšpektor napiše kazen za neuporabo maske?

Zaščitne maske so od konca meseca junija spet obvezne v javnih prostorih in javnih prevoznih. Razlog za ponovno uvedbo ukrepa je poslabšana epidemiološka slika v Sloveniji. So se pa v javnosti pojavila ugibanja ali lahko posamezniku inšpektor napiše kazen za neuporabo maske.

Delodajalci lahko za nakup zaščitnih sredstev pridobite nepovratna sredstva. Najmanj 1.000 EUR oziroma do 100% financiranje lahko za nakup zaščitnih mask, razkužil in termometrov pridobite tisti delodajalci, ki zaposlujete vsaj 5 oseb! Potrebujete pomoč pri pripravi vloge? Pišite nam na data@data.si!

Zaščitne maske so obvezne!

Vlada RS je obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, javnih prevoznih sredstvih in obvezno razkuževanje rok uvedla z odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s COVID-19. Odlok je sprejela na podlagi prvega odstavka 4. člena zakona o nalezljivih boleznih. Odlok je pričel veljati 25.6.2020.

Uporaba zaščitne maske pod nadzorom

Med epidemijo so za to, da se zaščitne maske dosledno uporabljajo, skrbeli uslužbenci trgovin sami. Nekatere trgovine so za ta namen usposobile kar svoje zaposlene, spet druge varnostne službe, študente… Kaj pa sedaj, ko je epidemija preklicana? V praksi je uporaba zaščitne maske v domeni vsakega posameznika.

Stališče varuha človekovih pravic

Varuh človekovih pravic je zavzel stališče, da posameznikom, ki zaščitne maske v zaprtih prostorih ne uporabljajo, ni mogoče izreči kazni. Uporaba zaščitne maske je tako odraz ozaveščenosti vsakega posameznika oziroma odločitev sprejetih pri posameznem trgovcu, gostincu…

Varuh je obenem tudi podal razlago, da ima lahko vsako svoje mnenje o smiselnosti uporabe zaščitne maske, vendar ima končno besedo stroka. Vladni odlok o obvezni uporabi zaščitne maske zato tudi določa, da strokovno utemeljenost ukrepov vlada ugotavlja vsakih 14 dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, ali naj se še uporabljajo, ali pa jih spremeni oziroma odpravi.


Kako pa obvezno uporabo zaščitne maske spoštujejo gostinci?

Nadzor na upoštevanjem odlokov in priporočil v sektorju gostinstva izvršujejo inšpektorji. Kaj torej velja za gostince? Osebje, ki prihaja v stik z gosti, v zaprtih in odprtih prostorih mora nositi zaščitno masko.

V začetku meseca julija je bil izveden poostren inšpekcijski nadzor pri gostincih. Predmet nadzora so bili gostinski lokali. Inšpektorji so preverjali med drugim razmak med mizami, dostopnost razkužil, uporabo mask in morebitne druge kršitve.

Opravljenih je bilo 182 nadzorov v gostinskih lokalih na območju celotne države. Rezultati so sledeči:

  • 20 primerov nezadostne razlike med mizami,
  • 20 primerov neuporabe mask gostov v notranjih prostorih,
  • več primerov praznih posodic z razkužili ali nedostopnih razkužil,
  • več primerov nepravilne uporabe maske pri natakarjih,
  • en primer, ko zaposleni sploh niso nosili mask,
  • trije primeri, ko obvestila za goste v zvezi z zaščitnimi ukrepi niso bila zadostna.

Za gostince, ki so pravne osebe, je za kršitev predpisana globa od 4000 do 100.000 evrov, za samostojnega podjetnika posameznika pa od 2000 do 50.000 evrov.

 

VIR: DATA.SI

X