ZANIMIVOSTI

Bi morali vi (ali kdo drug) kupiti Cardano?


Ali lahko v kriptoalutah mišljenje ”počasi se daleč pride” zmaguje?

Zaradi vse večje zaskrbljenosti glede velikega ogljikovega odtisa Bitcoina so zelene kriptovalute v središču pozornosti. Nobena izmed njih ni bila bolj izpostavljena kot Cardano (ADA). V času pisanja tega članka je Cardano po tržni kapitalizaiji peta največja kriptovaluta, po podatkih CoinMarketCap pa je njen lastni žeton ADA vreden približno 1,80 dolarja. Toda trajnost je le ena od zanimivih stvari pri Cardanu.

Ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Cardano – Charles Hoskinson se zavzema tudi za gospodarsko dostopnost, saj je na svetu milijarde ljudi, ki ne morejo odpreti bančnega računa ali dostopati do ugodnih posojil. Hoskinson želi to rešiti.

Kaj je Cardano?

Zaradi obsežnosti ciljev, ki jih želi doseči Cardano, jih je težko povzeti v nekaj stavkih. Hoskinson ga imenuje “švicarski vojaški nož protokolov”, ki rešuje resnične probleme.

Cardano si predstavljajte kot platformo, na kateri lahko ljudje gradijo aplikacije, ki rešujejo številne probleme. Omrežje Cardano od preprečevanja ponarejanja zdravil do omogočanja dostopa do mikrofinanciranja odpira pot ljudem, da s tehnologijo blokovnih verig izboljšajo svet, v katerem živimo.

Za razliko od Bitcoina in Ethereuma, Cardano za rudarjenje novih blokov v verigi in preverjanje transakcij uporablja model dokazavanja o vložku (PoS). ADA lahko rudari le delček ljudi, ki imajo Cardano, kar močno zmanjša porabo energije. Nasprotno pa model dokazovanja dela (PoW) v Bitcoinu ne omejuje števila računalnikov, ki lahko rudarijo. Ko valuta, kot je Bitcoin, postane dragocenejša, več podjetij vlaga več računalniške moči v njeno rudarjenje.

Kako lahko Cardano pomaga pri upravljanju vrednosti

Hoskinson je v nedavnem intervjuju za Real Vision Finance povedal, da je Cardano “zbirka protokolov in tehnologije, ki omogoča preoblikovanje, shranjevanje in upravljanje vrednosti, identitete in upravljanja”

V redu, ampak kaj to dejansko pomeni?

Načeloma lahko v Cardano shranite katero koli sredstvo (na primer delnice, denar ali NFT) in vgradite pametne pogodbe za njihovo upravljanje. Pametne pogodbe so značilnost kriptovalut – majhni deli kode, ki lahko samodejno izvajajo pogoje sporazuma brez človekovega posredovanja. Na zelo preprostem primeru: plačal vam bom 5 ADA, če boste pokosili mojo trato.

 

Kako lahko Cardano pomaga pri upravljanju identitete

Za Hoskinsona je pomemben tudi vidik identitete. Vaša identiteta je osnova za vašo kreditno oceno in dostop do produktov, kot so bančni računi in osebna posojila. Tako kot lahko ljudje uporabljajo storitve, kot sta Experian Boost in UltraFICO™, da se plačila najemnine in komunalnih storitev vštevajo v kreditno oceno, se lahko tehnologija blokovnih verig uporablja tudi za ugotavljanje identitete in kreditne sposobnosti v državah v razvoju.

 

 

Aprila je Cardano na primer napovedal partnerstvo z etiopskim ministrstvom za izobraževanje. Tehnologija Cardano se bo uporabljala za ustvarjanje zapisov, varnih pred ponarejanjem, za 5 milijonov učencev in učiteljev. S tem jim ne bo zagotovljena le identiteta, temveč tudi preverljiva evidenca njihovih akademskih dosežkov, ki jim lahko pomaga pri vpisu na univerze v tujini in pri iskanju zaposlitve.

 

Prednosti in slabosti Cardana

PREDNOSTI SLABOSTI
Ugledna ekipa Zgodnje obdobje
Okolju prijazna Ambiciozen obseg dela
Strokovno pregledana tehnologija Ni mogoče memorizirati
Skalabilnost Konkurenti na istem področju
Vsebina je pomembnejša od oglaševanja Ni prednosti prvega ponudnika

 

Tehnične in človeške kompetence Cardana so ene njegovih največjih prednosti. Hoskinson je bil eden od soustanoviteljev Ethereuma in se s kriptovalutami ukvarja že od samega začetka. Te izkušnje mu omogočajo, da predvidi morebitne težave in vgradi rešitve.

Pri nekaterih digitalnih valutah lahko, ko porabijo sredstva iz začetne ponudbe kovancev, na primer zmanjka denarja. Vendar je Cardano v platformo vgradil sistem zakladnice. Majhen odstotek od vsake transakcije je namenjen stalnemu razvoju kovanca.

Cardanov pristop se razlikuje od drugih valut. Vsaka faza njegovega razvoja je bila strokovno pregledana. Namesto da bi izdelek dali na trg in ga sproti posodabljali, v družbi Cardano vsak korak pred uporabo najprej preizkusijo.

Po drugi strani pa je Cardano še na začetku. V vsej tej kriptografski vročici so najbolj priljubljeni kovanci (kot je Doge), ki jih podpirajo znane osebnosti in so deležni levjega deleža pozornosti. Kljub temu ima Cardano zveste privržence – Hoskinson pravi, da v skupnosti obstaja skoraj milijon ljudi.

Vendar je treba opraviti še veliko dela. Cardano ima morda veliko trdnejšo tehnično podlago, vendar je zamudil tudi prednost prvega ponudnika. Ethereum potrebuje nadgradnjo, da bi rešil težave s trajnostjo in skalabilnostjo. Vendar že gosti na tisoče alternativnih kovancev in aplikacij ter že nekaj časa izvaja pametne pogodbe. Cardano je šele pripravljen, da jih začne izvajati.

Le čas bo pokazal, ali bo Cardanov počasen in vztrajen pristop zmagal.

 

Bi morali kupiti Cardano?

Vse kriptovalute so zelo nestanovitne in špekulativne naložbe.  Cardano ima za seboj močno ekipo in je že veliko dosegel – projekt v Etiopiji je impresiven primer uporabe tehnologije blokovnih verig v resničnem svetu.

Navsezadnje ima vsakdo drugačno finančno stanje, toleranco do tveganja in naložbeno strategijo. Kot smo videli, je Cardano manjši in mlajši od Bitcoina, kar prinaša tako prednosti kot tveganja. Pomembno je, da razumete, katera so ta tveganja, in jih pretehtate glede na svoje potrebe. Vlagajte le denar, ki si ga lahko privoščite izgubiti, in poskušajte tvegano naravo naložb v kriptovalute uravnotežiti z oblikovanjem razpršenega portfelja.

Če želite kupiti, lahko Cardano najdete na večini najboljših borz kriptovalut.

 

Uporaba napačnega posrednika vas lahko stane veliko denarja

Dolgoročno ni boljšega načina za povečanje premoženja kot vlaganje na borzi. Vendar lahko uporaba napačnega posrednika močno ogrozi vaš donos pri naložbah. Naši strokovnjaki so razvrstili in pregledali najboljše spletne borzne posrednike – preprosto kliknite tukaj, da si ogledate rezultate in se naučite, kako izkoristiti brezplačne posle in denarne bonuse, ki jih ponujajo naši najbolje ocenjeni posredniki.