SLOVENIJA

Bobinac: O prodaji deleža v Športni loteriji se bomo odločali kot odgovoren lastnik (intervju)

Ljubljana, 11. maja – Olimpijski komite Slovenije se je znašel v središču pozornosti zaradi informacij o prodaji Športne loterije tujemu investitorju. Tuje lastništvo Športne loterije bi po mnenju stroke lahko zamajalo financiranje slovenskega športa. Predsednik OKS Franjo Bobinac pravi, da bo OKS o prodaji deleža v Športni loteriji odločal kot odgovoren lastnik.

 

“Prejeli smo zavezujočo ponudbo, ki je imela rok trajanja, ta rok trajanja smo podaljšali, ker smo želeli dobiti še več informacij in si zagotoviti predvsem dovolj časa za razpravo znotraj izvršnega odbora OKS,” je predsednik OKS za STA pojasnil dogajanje s prodajo deleža v Športni loteriji.

OKS ima v Športni loteriji 20-odstotni lastniški delež, prav takega ima tudi Smučarska zveza Slovenije, 17,3-odstotnega pa Nogometna zveza Slovenije (NZS).

Na prodajo Športne loterije je v začetku maja opozorila Fundacija za šport, ki tako kot sestrska Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) dobi večino denarja iz koncesijskih dajatev od iger na srečo, ki ju plačujeta Loterija Slovenija in Športna loterija.

Med točkami dnevnega reda sredine seje IO OKS je bilo tudi vprašanje prodaje deleža v Športni loteriji. Člani OKS so se strinjali s predlogom predsednika Bobinca, da daljšo razpravo o tem vprašanju opravijo na seji 24. maja.

“Pred dnevi smo že opravili velik del razprave. Danes (v sredo, op. STA) smo se dotaknili te zadeve, daljšo razpravo pa bomo znova opravili še pozneje maja. Odločamo se seveda kot eden izmed lastnikov, kaj je dobro za naš delež v nekih potencialno lahko tudi spreminjajočih se razmerah na področju igralniškega trga,” je dejal Bobinac po sredini seji IO.

“Na drugi strani pa seveda gledamo tudi na učinke na šport. Če bi morebiti sprejeli ponudbo, bi bilo zelo pomembno, kakšna bi bila sidra, ki bi omogočala sponzoriranje slovenskega športa še naprej. In seveda, kaj narediti s kupnino, predvsem za to, da bo športu na dolgi rok zagotovljeno ustrezno financiranje, ki ga v tem trenutku to naše lastništvo prinaša,” je dejal.

Med temami, ki trenutno zaposlujejo OKS, je tudi izvedba olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem). Evropski olimpijski komite je dogodek zaupal Mariboru, ki bo od 23. do 29. julija gostil približno 3600 mladih športnikov v starosti od 14 do 18 let.

Postavlja se vprašanje o tem, ali bodo med udeleženci tega športnega dogodka tudi mladi športniki iz Rusije in Belorusije.

“Znotraj evropskih olimpijskih komitejev, našega slovenskega olimpijskega komiteja in organizatorja v Mariboru iščemo rešitev, ki bo čim bolj soglasna,” je v zvezi s tem odgovoril Bobinac.

“Je pa res, da je to zahtevno področje. Na eni strani je šport seveda nekaj, kar mora biti zelo nediskriminatorno, po drugi strani je pa dejstvo, da v tem trenutku obstajajo smernice nekaterih športnih zvez in veliko tekmovanj poteka brez prisotnosti ruskih in beloruskih športnikov,” je dejal.

“Mednarodni olimpijski komite je pred časom že začel razmislek o tem, da bi morebiti nekatere izmed ruskih in beloruskih športnikov, predvsem iz individualnih športov, postopno začeli vključevati v tekmovanja brez nacionalnih simbolov, himen, zastav. Zelo jasnih in dokončnih odločitev še ni, tudi vezano na Maribor,” je povedal Bobinac.

“Dejstvo pa je, da bi se v primeru morebitnega vključevanja ruskih in beloruskih športnikov morali zavedati tudi izzivov, vezanih na varnost športnikov in tudi potencialen bojkot. Vse to je slabo za šport, zato moramo biti zelo pozorni in previdni. Nobene odločitve še ni niti za poletne olimpijske igre v Parizu naslednje leto,” je opozoril.

“V največji možni meri bomo sledili smernicam Moka. Drugače pa bi si seveda želeli, da bi čim prej ves šport lahko tekmoval med seboj, ampak pogoj za to bo prav gotovo, da se konča ta morija, ki se v tem trenutku dogaja v Ukrajini,” je dodal.

Bo pa imela Slovenija na OI 2024 znova svojo olimpijsko hišo. “Res je. Zelo smo veseli, da smo tik pred zaključkom usklajevanja pogodbe za slovensko hišo v Parizu na super-lokaciji Parc de la Vilette, kjer bo v neposredni bližini naše tudi francoska olimpijska hiša, pa še nekatere druge,” je pojasnil Bobinac.

“Tam bo ogromno ljudi, navijačev, pričakuje se, da bo vsak dan šlo mimo teh naših prostorov prek 100.000 obiskovalcev, kar je dobro za promocijo Slovenije, slovenskega športa, slovenskega gospodarstva, turizma, znanosti, kulture. Vse to bomo skušali vpeti v slovensko hišo, ki bo tistih 19 dni, kolikor bodo trajale OI, stičišče celotnega sveta. Skušali jo bomo maksimalno izkoristiti za promocijo Slovenije v najširšem pomenu besede.”

OKS vodi tudi intenziven dialog z vlado o različnih vprašanjih. Ministrstvu za finance je posredoval predloge glede ureditve zakonodaje, ki bi bila v korist športa.

“To je seveda težko strniti v en stavek, ampak dejstvo je, da smo že pred leti na različne vlade naslavljali nekatere predloge. Naša strokovna ekipa, ki ima tudi predstavnike zunaj olimpijskega komiteja, je naredila zelo celovit ponoven zbir vseh teh predlogov, ki zajemajo različna področja, od vlaganja v šport do potrebnih ali pa želenih davčnih razbremenitev za sponzorje, klube, društva, športnike, športne delavce. Gre za zelo široko področje, ki je ponovno na mizi, in verjamem, da bo ob morebitnih spremembah davčne zakonodaje to tudi upoštevano,” je sklenil Bobinac.

 

vir: STA