ŠPORTZDRAVJE

Bodite aktivni tudi pozimi. Preverite, kako!

Zaradi vremenskih pogojev je zima lahko pravi izziv, da ostanemo aktivni. Toda telesna aktivnost je najboljši način za izboljšanje splošnega zdravja in počutja, zato je ključnega pomena, da smo aktivni tudi pozimi.

Ste tudi vi med tistimi, ki jih nizke temperature, vlažno vreme, megla, sneg in kratek dan odvračajo od telesne aktivnosti? Če dobro pomislimo na vse koristi gibanja v hladnem delu leta, se zagotovo splača ostati aktiven tudi pozimi.

Redna telesna aktivnost namreč:

  • izboljša spanje,
  • zmanjšuje stres in tesnobo,
  • krepi mišice in kosti,
  • ohranja telesno težo,
  • znižuje krvni pritisk,
  • krepi srce,
  • izboljša telesno pripravljenost,
  • zmanjšuje tveganje za pojav kroničnih bolezni.

 

Številne raziskave kažejo na to, da telesna aktivnost krepi tudi imunski sistem. Zato je ohranjanje aktivnega življenjskega sloga v obdobju virusov in pogostejših bolezni toliko bolj pomembno.

Smo vas prepričali? Potem preverite nekaj naših nasvetov, kako lahko ostanete aktivni tudi pozimi.

Izberite primerno aktivnost in opremo

Kakšno aktivnost boste izbrali, je odvisno predvsem od vaših želja in potreb. Predvsem je pomembno, da v njej uživate, saj boste le tako dovolj motivirani, da se z njo redno ukvarjate.

Čeprav so zimske temperature običajno še nižje kot spomladi in jeseni, to ni ovira za aktivnosti kot so hoja, tek in kolesarjenje. Pomembno je predvsem, da se primerno oblečete in izberete ustrezno obutev, kot so nepremočljivi tekaški copati ali pohodniški čevlji.

Ko zapade sneg, je zima ena in edina priložnost za vse zimske aktivnosti, kot so smučanje, sankanje, drsanje, tek na smučeh, deskanje in še mnogo drugega.

Za vse omenjene dejavnosti je potrebna ustrezna športna oprema, kot so drsalke, smuči, bob za sankanje, snowboard in tekaške smuči. Če opreme še nimate, potem je sedaj pravi čas, da si jo priskrbite.

Če niste ljubitelj nizkih temperatur, potem vam še vedno ostane vadba v različnih vadbenih oziroma športnih centrih. Za nekatere je to idealen čas v letu za plavanje in aktivnosti kot so fitnes, joga, pilates in različne skupinske vadbe, pri katerih je glavni cilj krepitev mišic celega telesa.

Marsikdo pa se v tem delu leta odloči kar za vadbo doma. Vendar upoštevajte, da boste v tem primeru potrebovali ustrezne rekvizite in pripomočke, kot so podloga za vadbo, ročke, elastike, uteži in še mnogo drugega, odvisno od ciljev vadbe.

Poskrbite za primerna oblačila

Če se primerno oblečete, potem nizke temperature zagotovo niso pravi izgovor za neaktivni življenjski slog. Običajno je najpogostejša napaka, da se oblečemo preveč in ne premalo, kar vodi v pregrevanje telesa in prekomerno znojenje.

Namesto tega izberite več plasti udobnih oblačil, ki jih boste lahko po potrebi postopoma odstranili. Upoštevajte, da prvi sloj dobro odvaja vlago, vsi naslednji sloji pa poskrbijo za toplotno izolacijo in zaščito proti vetru, snegu ali dežju.

Kadar ste dalj časa izpostavljeni nizkim temperaturam, bodite pozorni predvsem na okončine, pri katerih je večje tveganje za pojav ozeblin. Zato vedno dobro zaščitite roke, ušesa in noge oziroma stopala.

Preverite vremensko napoved

Izbiro oblačil boste največkrat morali prilagoditi trenutnemu vremenu. Verjetno poznate izraz, da ni slabega vremena, slaba so le oblačila.

Zato vam priporočamo, da skrbno spremljate vremensko napoved tudi za več dni naprej, saj boste na ta način lažje načrtovali svoje tedenske aktivnosti.

Ustvarite si redno vadbeno rutino

Redna vadbena rutina je najboljši način, da ostanete aktivni tudi takrat, ko vam primanjkuje motivacije. Tako se ne more zgoditi, da bi vas preplavilo negativno razmišljanje in nepotrebni izgovori, da vam primanjkuje časa.

Tedensko načrtovanje aktivnosti vam bo pomagalo tudi k boljši organizaciji in usklajevanju vsakodnevnih obveznosti. To pa pomeni tudi bistveno manj stresa in slabe volje.

Redno vadbeno rutino si boste lažje ustvarili, če se pridružite skupinskim vadbam, ki se izvajajo večkrat tedensko, ali pa se pridružite tekaškim ali pohodniškim skupinam, s katerimi se boste redno srečevali.

Pogosto pa je dovolj, da aktivnosti izvajate v krogu svojih prijateljev, ki so zagotovo najboljša družba.

Poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano

Da pa boste zimo preživeli karseda zdravi in zadovoljni, morate poskrbeti tudi za zdravo in uravnoteženo prehrano. Priporočamo, da so obroki sestavljeni čim bolj pestro.

Polovico krožnika naj zavzemata sadje in zelenjava, četrtino živila z visoko vsebnostjo beljakovin (pusto meso, mleko in mlečni izdelki, stročnice, ribe) in četrtino živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov (polnozrnata žita, testenine, riž in kruh).

V tem obdobju naj bo čim pogosteje na krožnikih sezonska zelenjava, nikakor pa ne smete izpustiti citrusov, kot so pomaranče, mandarine in grenivke. Na odpornost pa lahko vplivate tudi s prehranskimi dopolnili, predvsem z uživanjem vitamina D3, ki nam ga v tem obdobju leta običajno primanjkuje.

Redna telesna aktivnost podpira naše zdravje, zato je ni priporočljivo ukinjati v obdobju zime. Morda le izberite drugo obliko in upoštevajte naše nasvete – prepričani smo, da vam bo uspelo!