Bolniški list od 1.2.2020 le v elektronski obliki(eBOL) - savinjska.info

Bolniški list od 1.2.2020 le v elektronski obliki(eBOL)

Bolniški list bo v začetku leta 2020 zavzel novo podobo. Za uveljavljanje pravic iz bolniškega nadomestila prišel v veljavo t.i. »elektronski bolniški list«! Te spremembe dobrodošle tako za delavce, kot tudi za delodajalce. Bolniški list v tiskani obliki je namreč predstavljal veliko administrativno oviro za oba.

Nov e-bolniški list v veljavi v začetku prihodnjega leta! Bo za zaposlene postopek lažji?

Vsi poznamo postopek, ko moramo po zaključeni bolniški odsotnosti od zdravnika pridobiti bolniški list in to potrdilo dostaviti svojemu delodajalcu. V naslednjem letu se temu postopku obetajo korenite spremembe saj se s 1.1.2020 prične uvajanje t.i.  elektronskega bolniškega lista (eBOL). Po obdobju uvajanja,  je predviden popoln prestop na uporabo elektronske oblike in Vam po bolniški list ne bo potrebno več k zdravniku.


Elektronski bolniški list – sprememba tudi za delodajalce!

Z uvedbo bolniškega lista v elektronski obliki, zaposlenim ne bo potrebno več dostavljati bolniškega lista zaposlovalcem. Delodajalci bodo do elektronskega dokumenta dostopali preko portala SPOT (e-VEM).  Tako se bo poenostavila oddaja zahtevkov za refundacijo in nadomestilo plače na ZZZS, saj k vlogi ne bo potrebno več prilagati originalen ali skeniran bolniški list. Poenostavilo se bo tudi čakanje delodajalca na dostavo bolniškega lista s strani delavca. Delodajalec bo lahko v vsakem trenutku seznanjen z izdanimi eBOL- listi in jih tudi v kateremkoli trenutku prevzel in pripravil zahtevek za refundacijo.

 

VIR: DATA.SI(DATA D.O.O.)AVTORICA:FOTO: PIXABAY