Celjski kulturniki prejeli priznanja za svoje ustvarjalno delo

»Vesel sem, da sem v gledališču delal in ustvarjal v času, ki mu pravijo zlata doba celjskega teatra.«

 

Celje,Savinjska regija, 7. februar 2019 – Mestna občina Celje je včeraj v Narodnem domu ob slovenskem kulturnem prazniku pripravila slovesnost, na kateri je priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo prejel dramski igralec Janez Bermež. Priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih so prejeli glasbenik Miha Firšt ter avtorji razstave Tendence Timotej Jevšenak, Adam Breznik, Domen Ermenc, Pia Klančar in Monika Vešligaj. Osrednji govornik na prireditvi je bil predsednik KUD Zarja Trnovlje Uroš Rošer.

Priznanja Celjske zvezde so se letos tretjič podelila ustvarjalcem in skupinam za uspešno delo in pomembne dosežke s področja kulture, ki so pomembno prispevali k prepoznavnosti Celja v širšem prostoru. Slavnostni govornik predsednik KUD Zarja Trnovlje Uroš Rošer je dejal: »V Zarji smo se pred desetletjem in pol, zavestno odločili, da se povzpnemo na sam vrh ljubiteljskih gledališč v Sloveniji. Razvoj našega gledališča smo usmerili preko mentorstva in gledališke šole za otroke ter strokovnih izobraževanj in delavnic za izkušenejše. Uspehi so prišli, ko so smo dali priložnost mlajšim ter v eni predstavi združili energijo in iskrivost mlajših ter znanje in izkušnje ostalih. Predvsem pa so najpomembnejši odnosi in zavestno gojenje občutka pomembnosti za slehernega posameznika, ki je del naše blizu sto let stare pravljice. Hvala vsem, ki vsa leta podpirate našo dejavnost in omogočate, da skupaj rastemo in posegamo po zvezdah! /…/ Kulturo vidim predvsem kot proces izobraževanja za razumevanje različnosti in drugačnosti. Trdim tudi, da je kultura medij prevajalstva med realnim in imaginarnim. S tem medijem lahko kulture vešč človek razume obstoj lepote človekovega ustvarjanja, se zna, na svoj inovativen način udejanjiti in izraziti ter biti kreator plemenitih medčloveških odnosov.«   

Predsednik Komisije za podelitev priznanj Celjske zvezde dr. Zoran Pevec je podelil priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo dramskemu igralcu Janezu Bermežu, ki je bil v dolgoletni igralski karieri nosilec najpomembnejših vlog v celjskem gledališču. Njegov igralski potencial je bil ob gledališču izkazan tudi v različnih vlogah v filmih, kot so Moj ata socialistični kulak, Deseti brat, Nasvidenje v naslednji vojni, Draga moja Iza, Idealist in Na klancu. Janez Bermež je prejemnik najpomembnejše gledališke nagrade pri nas, Borštnikovega prstana. Prejel je tudi nagrado Prešernovega sklada, nagrado sklada Staneta Severja, dve Borštnikovi nagradi ter številne druge. Prejemnik priznanja Celjske zvezde za življenjsko delo se je zahvalil vsem, ki so ga na njegovi poti podpirali in ga navdihovali. »Vesel sem, da sem v gledališču delal in ustvarjal v času, ki mu pravijo zlata doba celjskega teatra. Iskrena hvala za nagrado«, je ob prejemu priznanja povedal gospod Bermež.

Kulturni program pod režisersko taktirko Žige Medveška, dramaturginje Nuše Komplet Peperko in kostumografinje Nine Čehovin so ustvarili pianist Matic Dokler, igralec Nejc Jezernik ter Kolektiv gledališča Zarja Celje.  

 

 

Sporočilo za medije Ob slovenskem kulturnem prazniku bo priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo prejel dramski igralec Janez Bermež ste s pisnimi utemeljitvami za posamezne prejemnike nagrad – ki jih je pripravil predsednik Komisije za podelitev priznanj Celjske zvezde dr. Zoran Pevec – prejeli 30. januarja. Sporočilo z utemeljitvami je dostopno TUKAJ.  

 

VIR:MESTNA OBČINA CELJE